(VIDEO) Zakazan Istorijsko književni skup „Sećanjem u vreme buduće“

Istorijsko književni skup pod nazivom „Sećanjem u vreme buduće“ održaće se 11.septembra u Kljajićevu. Skup se organizuje uoči obeležavanja dana Svetih Spskih novomučenika Jasenovačkih koji je po Pravoslavnom crkvenom kalendaru 13.septembra i godini kada se u Kljajićevu obeležava 70 godina od doseljavanja kolonista na ove prostore.

Jovana Miljević, predsednica Organizacionog odbora manifestacije je na konferenciji za medije, organizovane ovim povodom, istakla da je ovo prvo događanje ovakve vrste u Zapadno Bačkom Upravnom okrugu i pre svega je spomen na stradanje srpskog naroda u Jasenovačkom logoru pa tako i u svim ratovima koji su se odigrali na našim prostorima.

„Mislimo da je predugo dozvoljeno da ćutanje prekrije strašno stradanje. Srpski narod ima pravo na nezaborav, ukoliko negodujemo kulturu sećanja rizikujemo da nam se ponovi tragična sudbina. Cilj nam je da se ovaj skup uvrsti u kalendar događaja kao obaveza sela i grada“, istakla je Jovana Miljević.

Urednik programa manifestacije „Sećanjem u vreme budućem“ književnik David Kecman Dako, ukratko je javnosti predstavio sadržaj programa.

„Potrudili smo se da ovaj prvi istorijsko-književni skup bude originalan. Neposredni povod i jeste obeležavanje značajnog datuma u kalendaru Srpske Pravoslavne Crkve. Jasenovac je najveće mesto stradanja srpskog naroda u novijoj istoriji“, rekao je David Kecman Dako.

Inicijativa za organizaciju ovog skupa je, kako kaže Jovana Miljević, krenula od manje grupe građana da bi se to sve posle proširilo kod meštana Kljajićeva i uz veliki odaziv i veliku slogu evo sve se ostvaruje najviše zahvaljujući ljudima iz Kljajićeva.

David Kecman Dako je na kraju istaknuo veliku podrška Istorijsko književnom skupu od strane Grada Sombora kao i to da je poziv za prisustvo poslat svim prosvetnim radnicima sa ciljem da dovedu svoje đake i da ljudi koji će govoriti na skupu pred sobom imaju našu budućnost.

Istorijsko književni skup pod nazivom „Sećanjem u vreme buduće“ održaće se 11.septembra u Sali bioskopa u Kljajićevu sa početkom u 11 časova.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar