(VIDEO) Udruženje slepih Sombor obeležilo 70 godina postojanja

Udruženje slepih Sombor prigodnom svečanosti obeležilo je u petak, 15. oktobra, jubilej – 70 godina postojanja.

Podsetimo Udruženje datira od 1. jula 1951. godine i danas broji 130 članova i pokriva teritoriju Grada Sombora i opštinu Apatin.

15. oktobar za Svečanu akademiju povodom Jubileja je izabran sa tim razlogom što je to 15. oktobar Svetski dan slepih i slabovidnih osoba i održalo ju je u novoj sali Mađarske gradjanske kasine.

„Mi inače svečano obeležavamo 15. oktobar Dan belog štapa, a sada smo spojili i naš jubilej za ovu Akademiju. Naše udruženje je osnovano 1. juna 1951. godine i za nas je ovo veliki dan, 70 godina nije puno ali nije ni malo. Videćete u današnjem program našu dramsku sekciju, što još nema nigde u Srbiji da slepi ljudi glume, biće tu i drugih stvari jer želimo da pokažemo šta sve znamo i umemo“, ističe Slobodan Slavujević, predsednik Udruženja slepih Sombor.

Na svečanost su pozvani svi koji su pomogli, koji pomažu i podržavaju aktivnosti Udruženja slepih počev od nekadašnjih predsednika Udruženja, predstavnika Gradske uprave, Ministrstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i Pokrajinskog sekreterijata za socijalnu politiku,demografiju i ravnopravnost polova.

Naravno tu je bio i Milan Stošić, predsednik Udruženja slepih Srbije, zatim Arpad Nemet glavni i odgovorni urednik zvučnog časopisa za slepe. U Sali su bili i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i predstavnici svih prijatelja i donatora, kao i deca učesnici i dobitnici nagrada na likovnom i literalnom konkursu koje je raspisalo Udruženje.

„70 godina nije ni puno ali ako je svaki dan u godini, svaki sat i minut ispunjen brigom o ljudima koji su slepi, onda je ovaj događaj svakako jako važan. Zbog toga danas u Somboru ne obelažavamo samo jubilej somborskog Udruženje nego sve rezultate koji su postigli u ovom periodu“, ističe Milan Stošić, predsednik Udruženja slepih Srbije.

„Zahvalio bih se Udruženju slepih na aktivnostima u našim konkursima, posebno u proteklih pet godina. Pomoć grada je bila velika tim putem i ostvarena odlična saradnja nas obavezuje da nastavimo tako i bićemo vam uvek na raspolaganju“, rekao je ovom prilikom Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

„Zaista je zadovoljstvo danas biti u Somboru, i slušati o uspesima ovog udruženja. Prenosim Vam čestitke naše ministarke Dajie Kisić Tepavčević“, ističe Julijana Stojisavljević, predstavnica ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS.

„Večeras Vam dajem snagu i podršku da istrajete u svim budućim projektima i da tražite od nas sve što Vam treba, da nam budete dosadni i uporni , da istrajete u svojim mislima i ciljevima, nemojte nas štedeti“, ističe Jolanda Korola, predstavnica Pokrajinskog sekreterijata za socijalnu politiku, demograiju I ravnopravnost polova.

Program koji je pripremljen za ovaj jubilej vodila je Ljiljana Markovinović, a u njemu su učestvovali Srpski pravoslavni crkveni hor “Car Konstantin i carica Jelena” pod vođstvom Milana Radišića, članovi Uduženja slepih Mila Kuran i Vukašin Šljukić su recitovali stihove, dok je Aleksandar Komazec svirao gitaru.

Sve prisutne je posebno oduševio dramski prikaz komada “Bog i šaljivdžija” koji je pripremio Dramski studio Udruženja “Naša snaga” u saradnji sa dramskom sekcijom OŠ “Ivo Lola Ribar” u režiji Tanje Ogrizović.

Posle programa koji izazvao velike i glasne aplauze, svima koji su pomogli Udruženju da opstane punih 70 godina, podeljene su zahvalnice i prigodni pokloni. Predsednik Udruženja slepih Srbije Milan Stošić se na svoje insistiranje obratio još jednom domaćinima i svim prisutnima.

Deo svečane akademije su bile izložbe dečijih radova sa Konkursa Udruženja kao i radovi somborskih umetnika Igora Šetera i Gorana Šujice.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar