(VIDEO) Centar za prevenciju šećerne bolesti u Somboru dobio novu opremu

Centar za prevenciju šećerne bolesti, koji deluje pri Domu zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ dobio je novu opremu. Sredstva za kupovinu nove opreme dobijen je od Ministarstva zdravlja, u pitanju je grant koji služi za unapređenje zdravstvene zaštite i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti.

„Na žalost nama je u međuvremenu iskočila situacija sa jednom zarazno bolešću, sa koronom, tako da smo malo bili u kašnjenju i sa isporukom i sa opremanjem ove ambulante. Svi znamo da su nerazne hronične bolesti i dalje prisutne i da one ipak imaju izuzetno veliki značaj kod oboljevanja našeg stanovništa. Iz tog razloga smo se opredelili za opremu koja nam je neophodna u ambulantama, a to su EKG aparati, jedna profesionalna vaga da bi smo tačno procenili građu pacijenta, da bismo skrenuli pažnju na neke eventualne korekcije i dobili smo aparate za merenje pritiska. Veoma nam je značajno što smo ova sredstva iz granta dobili zahvaljujući jednom ranije pokrenutom pilot programu gde smo imali podršku Grada Sombora i saradnju sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i sa međunarodnim učesnicima kao što je Slovenija. Zapravo smo mi pilotirali jednu novu uslugu, jednu novu vrstu pomoći našim pacijentima koji boluju od šećerne bolesti“, istakla je dr Emeše Uri, direktor Doma zdravlja u Somboru.

Budući da je prošlo više od godinu dana od otvaranja Centra za prevenciju šećerne bolesti, zanimalo nas je kako to sada sve funkcioniše.

„Mi smo poćeli masovno da upućujemo pacijente koji imaju šećernu bolest u ovaj Centar, da im damo sve one savete koje do sada nisu mogli da dobiju na drugim mestima kada nam se ovo desilo sa epidemijom. Ja verujem da ćemo mi za par meseci uspeti dođemo na taj nivo koji smo isplanirali što se tiče pacijenata koji imaju šećernu bolest„, završava Uri.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik