(VIDEO) Aleksandar Vulin najavio da će kasarna u Somboru uskoro imati vodu za piće

Ministar odbrane Aleksandra Vulin, tokom gostovanja na televiziji „Sreće“, istakao je jedan od povoda njegove posete Somboru i obilazak radova na izgradnji vodovodne mreže u kasarani „Aerodnom“ u Somboru, koja od 2003. godine nije mogla da se koristi za piće.

„U Somboru kao što znate, nalazi se naš veliki centar za obuku. Ovde u ovom trenutku imate martovsku klasu naših vojnika koji upravo privode obuku kraju i ja sam danas imao privilegiju da ih vidim na delu, kako su se momci i devojke pokazale a i da obradujem mogu slobodno da kažem i sve Somborce.

Vodovod koji je građen u našoj kasarni je građen pre nekih pedeset godina. 2003. godine smo ostali bez pitke vode, od tada do danas nije se uradilo ništa a od danas počinje da se radi vodovod. Konačno pravi jedan veliki vodovod u kasarni Sombor i eto kvalitet života naših pripadnika života će biti daleko veći tako da sam imao veliko zadovoljstvo da dođem i da vidim početak radova i naravno da vidim momke i devojke na obuci.“

S obzirom na to na je Vojska Srbije u toku borbe protiv pandemije virusa Covid 19 pokazala izuzetnu hrabrost i sposobnost, pitali smo ministra da li je zadovoljan ulaganjima u Vojsku Srbije?

„Pa znate, ne bi vojska mogla tako da funcioniše da se nije ulagalo godinama. Da se nama ovo desilo, da smo pandemiju imali negde 2008. ili 2011. godine, pre nego što je predsednik Aleksandar Vučić postao predsednik odbrane, izašla bi vojska. To su dobri ljudi, oni vole svoju zemlju, oni bi radili svoj posao ali bi izašli sa jednom jedinom uniformom koju su imali iscepani, ispareni sa jednim jedinim parom čizama koje su imali… Radili bi oni sve što treba da rade ali to nije ta vojska. Znate ovo je vojska koja je imala 100% popunjenosti hranom, mi smo sami sebe snabdevali gorivom, vozilima, sve što je bilo potrebno. Znate danas vojnik, običan vojnik ima dva para M10 uniformi, ima dva para čizama, ima zimske i sada po prvi put, nikad nije bilo to, ima i letnje čizme M18 je oznaka, ima polo majicu, četiri komada, da može da pere to, da ne nosi jednu, da uništava i prlja, ako pripadnik specijalnih jedinica ima četiri vrste obuće, još nekoliko različitih vrsta uniformi...ulagalo se, pravilo se, radilo se. Znate, stalno su me bili kritikovali, umeju da nas napadju u skupštini „što se toliko ulaže u vojsku, što se toliko daje novac…“ e zato se daje toliki novac. Zato što kad dođe, kad je teško, kad je najteže uvek imate svoju vojsku da se na nju oslonite.

Ja moram samo to da podelim, ovde u centru za obuku Sombor, radio je stariji vodnik Nenad Pašić Palković koji je preminuo od posledica infekcije kovidom 19. Vojska je izgubila tri svoja pripadnika, dva civilna lica i starijeg vodnika. To su za nas nedoknadivi gubitci. Nije nam nikakva uteha što nam epidemiolozi kažu da je to jako malo u odnosu na naš broj, u odnosu na ono što smo radili, koliko smo bili u kontaktu sa osobama koje su inficirane ili sprečavale zarazu, to nije nikakva uteha, za nas je to strašno. Za nas su tri čoveka izgubljena i evo upravo stariji vodnik koji je služio u Somboru, on nije iz Sombora, on je iz Bajmoka ali je služio, radio je ovde, za njegovu jedinicu je to gubitak koji nikad neće proći i evo još jednom moje saučešće i jedinici ali evo moje saučešće još jednom njegovoj porodici i oni znaju da će ćemo mi biti uz njih“, završava VulinMarko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik