(VIDEO) U Somboru održan „Novogodišnji sajam stripova i kolekcionarskih stvarčica“

„Novogodišnji sajam stripova i kolekcionarskih stvarčica“ održan je u nedelju u prostoru SC „Soko“.

Ovakve manifestacije tokom prethodnih godine za praznike organizuje somborski Klub ljubitelja stripova. Ovom prilikom se u našem gradu na poziv Danila Bogdanovića, osnivača kluba, okupljaju se najveći fanovi i kolekcionari stripova, razmenjuju primerke stripova, razmenjuju iskustva sa sličnih okupljanja širom Srbije, regiona pa i šire.

Danilo je svojim aktivnostima učinio da naš grad nekoliko puta godišnje bude centar okupljanja kako kolekcionara stripova tako i samih autora stripova koji našoj javnosti predstavljaju svoj rad.

„Novogodišnji sajam stripova i kolekcionarskih stvarčica 2021“ je tako okupio veoma zanimljive ljude iz cele Srbije.

„Ovo je naš tradicionalni Novogodišnji sajam stripova i kolekcionarskih stvarčica 2021, četvrti po redu. Prošle godine nije idržan zbog korone, ali ove godine smo ovde zahvaljujući ljubaznosti Sportskog centra „Soko“ i mnogo im se zahvaljujemo što su nam ustupili ovaj prostor. Izuzetno smo zadovoljni odazivom ljudi, ima ih sa svih strana, Subotica, Čenta, Šid, Osijek, Šabac, Trebinje, Đakova, pa čak i iz Austrije“, ističe Danilo Bogdanović iz Kluba ljubitelja stripova Sombor.

„Ovo je jedna izuzetna priča. Strip ima veliku moć da spaja ljude, vidite i sami ovde, ima nas sa svih strana. Kolega iz Austrije je noćas došao do mene baš ovim povodom da dođemo zajedno ovde. Tu se družimo, razmenjujemo iskustva i sve nas spaja ljubav prema stripovima“, rekao je za našu televiziju Mile Babić iz Tenja kod Osijeka.

„Festival u Somboru je jedan od najkvalitetnijih festivala u našoj zemlji. Danilo ovo odlično radi i nikad nam nije problem doći kada on nešto organizuje. Mora se ipak priznati da pravih ljubitelja stripova onih starih ima sve manje i manje. Mlada publika čita sada nešto drugo, a mi se družimo preko fejsbuka i interneta, razmenjujemo stripove, dopunjavamo kolekcije, pomažemo jedni drugima“, ističe Predrag Radetić iz Čente.

„Ovde sam svake godine na festivalu. Prvo sam dolazio zbog nabavke brojeva koji mi fale, a sada najviše dolazim zbog druženja. Mi smo ti sada kao jedna porodica, čujemo se preko godine baš često i jedva čekamo da se okupimo, kao ovde. Odlazimo jedni kod drugih i ako nema Festivala, pravi smo prijatelji. Prepoznali smo se kao neka izumiruća vrsta ljudi, jer strip iako je 9 umetnost malo je zapostavljen, mlađe generacije su zainteresovane za nešto drugo izgleda“, završava Ivan Zorić iz Đakova.

„Klub ljubitelja stripova“ je ovim najavio mnogo aktivnosti tokom sledeće godine. Predstavljaće nam i dalje najnovije radove eminentnih autora, organizovati radionice za najmlađe, nabavljati najaktuelnija izdanja stripova i učiniti ih dostupnim svojim članovima, a već od početka sledeće godine počinju pripreme za veliki Sajam u maju mesecu.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar