(VIDEO) Održana „Art okupacija“ u Somboru

Ovogodišnje izdanje Umetničkog festivala studenata „Art okupacija“ okupilo je studente završnih godina umetničkih akademija – slikare, reditelje, dramske umetnike, muzičare i operske pevače ali samo iz Novog Sada i Beograda. Kako sam inicijator ovog festivala kaže „nije kao prethodni festivali, jer oni su bili sa mnogo više učesnika i međunarodnog karaktera ali situacija je danas takva“.

„Žao mi je što današnja manifestacija nije kao i prošle i da smo okupili mnogo više mladih umetnika ne samo iz Srbije, pa da kao i pre stvarno okupiramo grad kulturom i trajemo 3 dana. Ali situacioja je takva i šta da radimo. Kao što se primetili danas su ovde samo mladi studenti Mizickih i Likovnih akademija iz Novog Sada i Beograda. Ali potrudili smo de ih spojimo i da svi zajedno učestvuju u programu. Pripremili smo baroknu operu koju izvode glumci i muzičari, a u centru grada će takođe nastupiti mešoviti muzički bend sastavljen od muzičara i glumaca. Naravno tu su mladi likovni umetnici i biće interesantno sigurno i vredno pažnje“, ističe Mihajlo Nestorović, upravnik Pozorišta mladih Novi Sad.

U sklopu umetničkog programa u subotu popodne na Trgu Svetog Đorđa svoj performans imali su članovi Likovnog departmana Akademije umetnosti Novi Sad. Somborci su imali priliku da vide nastajanje dva rada i da porazgovaraju sa studentima.

U večernjim terminima predstavili su se u Atrijumu Gradske kuće i na Trgu Svetog Đorđa, studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu s Muzičkog departmana, kao i studenti Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

U Atrijumu je odigrana opera „Služavka gospodarica“ studenata Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Operu su izveli Sara Ristić, Andrija Sekulić i Uroš Milojević, uz klavirsku pratnju Valentine Konstandinović.

„Izvešćemo Pergolezijevu baroknu operu „Služavka gospodarica“. Sa mnom su tu kolega glumac i bariton Andrija Sekulić uz klavirsku saradnicu profesorice Valentine Konstandinovic u režiji Vladana Ðurkovica“, ističe Sara Ristić sa Akademije muzičke umetnosti Beograd.

„Meni kao glumcu je bilo jako interesantno raditi ovakav projekat, jer nikad nisam igrao u operi. Interesantno ja ovde nemam teksta i to mi je bio veliki izazov. U svakom slučaju svidelo mi se, projekat je veoma veseo i vedar i evo posle pet šest izvodenja mislim da smo uspeli“, završava Uroš.

Foto: KC „Laza Kostić“ FB

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar