(VIDEO) Igor Ivanišević dobitnik nagrade „Golub“

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ je u julu 2020. godine raspisala konkurs za izdavanje prve knjige autora do 40 godina u ediciji „Golub“. Tročlani žiri odlučio je da prvo mesto osvoji rukopis „Kućne grinje (i druge prašnjave stvari)“ autora Igora Ivaniševića. Nagrada se sastoji iz objavljivanja knjige i diplome.

„Prvo moram da kažem da je Igor ove godine bio zaista u lepom društvu, bilo je 62 pristigla rukopisa. Ono po čemu se taj rukopis izdvojio je to što smo mogli u njemu zaista da uživamo čitajući ga, bez razmišljanja o nekim mogućim greškama, jer jednostavno takvih grešaka nije ni bilo. Jezik, stil, forma, sve se tu zaista uklopilo tako da imamo jedan postupak koji može da nas odvede na razne strane“, istakao je između ostalog Branko Ćurčić, član žirija.

Nagrada mladom autoru uručena je u Dečijoj sali Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, a prema rečima Nataše Turkić, direktorke Gradske biblioteke, promocija knjige će biti održana tokom naredne godine kada to dozvoli epidemiološka situacija. Autora knjige pitali smo koliko mu znači ova nagrada.

„Ova nagrada znači pre svega šansu, pošto mi je ovo prvenac i mogućnost za nešto dalje. Veoma mi je drago što sam baš prvu knjigu objavio za Gradsku biblioteku „Karlo Bijelicki“. U suštini ovo je prozno delo, zbirka je u pitanju. Konkretko ova zbirka je bila i na konkursu u KC „Kragujevac“, bila je u užem izboru, ali eto baš se desilo da somborska biblioteka izda ovu knjigu“, rekao je Igor.

Nataša Turkić, direktorka Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, istakla je da su i pored otežanih uslova rada, zbog epidemije korona virusa, ispunili sve one aktivnosti koje su bile planirane za ovu godinu.

„Mi možemo biti zadovoljni sa onim što smo postigli u ovoj godini s obzirom da smo uspeli da sve ono što smo planirali za ovu godinu i organizujemo. Dakle, od Dana Laze Kostića, preko Somborskog književnog festivala, Dana Janoša Hercega do Veljkovih dana. Takođe izdali smo dva dvoboja časopisa „Dometi“ i evo zaokružujemo godinu upravo sa edicijom „Golub“ i knjigom koju smo izdali mladom neafirmisanom autoru Igoru Ivaniševiću. Prosto ne možemo da ne budemo zadovoljni“, završava Nataša Turkić.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik