(VIDEO) Dodeljena sredstva za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo

Grad Sombor je i ove godine nastavio da podržava lokalne pčelare, tim povodom u Svečanoj sali zgrade Županije dodeljeni su ugovori po Konkursu za dodelu sredstava za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo poljoprivrednim provizvođačima koji se bave uzgojem pčela na teritoriji Grada Sombora u 2023. godini.

Ovom prilikom dodeljeno je 18 ugovora poljoprivrednim proizvođačima koji se bave uzgojem pčela na teritoriji Grada Sombora, kao i 5 ugovora udruženjima pčelara sa teritorije Grada Sombora za nabavku novih mašina i opreme u sektoru pčelarstva.

Ugovore je dodelila Ljiljana Tica, zamenica Gradonačelnika Grada Sombora.

„Gde su pčele, tu je i zdravlje, je izreka koja nam kazuje da pčele nisu samo deo ekosistema naše planete, već i glavni oprašivači više od 80 odsto biljaka koje svakodnevno koristimo u ishrani. Međutim, potrebno je da neko brine i o njima. Neko poput vas, dragi naši pčelari, koji zbog ljibavi prema prirodi i ovim izrazito vrednim i inteligentnim bićima, direktno utičete na opstanak ekosistema i ljudske rase na našoj planeti“, navela je zamenica gradonačelnika, Ljiljana Tica.

Pravo učešća na konkursu imala su lica koja se bave uzgojem pčela, koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu. Maksimalan iznos sredstava po prijavi iznosio je 80.000 dinara, a ukupna sredstva za ovogodišnji konkurs, koja su obezbeđena u gradskom budžetu, iznosila su 1.000.000 dinara.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik