Procvetala lavanda zasađena u okviru Projekta „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“

Lavanda zasađena u okviru Projekta prekogranične saradnje Interreg „Socijalno preduzetništvo za žene u ruralnim područjima“, prvi put je procvetala u baštama i poljima Bačkog Monoštora, Riđice, Stanišića, Svetozar Miletića i Sombora.

Jesenas je, na ukupno 28 lokacija u gradu i sedam naseljenih mesta, zasađeno gotovo 30 hiljada sadnica lavande na nešto više od 3 hektara. Ta lavanda ovih dana prvi put pokazuje svoj potencijal, koji će od sledeće godine u potpunosti biti na raspolaganju za proizvodnju eteričnih ulja i drugih proizvoda po kojima je ova biljka daleko poznata.

Članice Udruženja „Lavangrad“, koje je formirano u okviru Projekta, sa sedištem u Bačkom Monoštoru, nastoje da svoje sadnice održe u najboljem stanju uz redovnu brigu povremenim zalivanjem i okopavanjem.

Tridesetak žena i članovi njihovih porodica su svesni da su sa lavandom ušli u polje koje je, u našim krajevima, malo kome poznato, ali smatraju da će rezultati prevazići njihove napore i da će već sledeće godine, nakon prve prave „žetve“, imati zavidne rezultate i motiv da prošire svoje zasade.

Redakcija

Redakcija