(VIDEO) „Zlatno pero Ravangrada“ dodeljeno Stojanu Berberu

Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor i Udruženje građana „Ravangradsko proleće“ i ove godine dodelili su nagradu „Zlatno pero Ravangrada. Ova nagrada dodeljuje se povodom 24. maja Dana Ćirila i Metodija – slovenskih prosvetitelja, koji su glagoljicom udarili temelje slovenske pismenosti.

„Ovo je već tradicionalna manifestacija u Kulturnom centru i svakako veliki praznik za sve nas kulturom i obrazovanjem. Dan slovenske pismenosti, dan kada su Ćirilo i Metodije utrli glagoljicom put slovenskoj pismenosti. Tradicionalno sa „Ravangradskim prolećem“ organizujemo ovu manifestaciju „Zlatno pero Ravangrada“ i dodeljujemo nagradu. Negde smo svi, da kažem, tokom godine razmišljali ko bi mogao ove godine da ponese priznanje i zaista ja sam zamolila profesora dr Stojana Berbera da ovoga puta ne bude u žiriju, jer toliko godine on se bavi kulturom i pisanjem, tolike godine ulaže napore da unapredi kulturnu scenu Sombor, da je čovek zaslužio ovu nagradu“, istakla je Vesna Šašić, direktorica Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Kao što je rečeno ovogodišnja nagrada „Zlatno pero Ravanrada“ otišla je u ruke profesora dr Stojana Berbera. Stojan Berber je pesnik, prozni pisac, antologičar, urednik listova i časopisa, univerzitetski profesor i pisac udžbenika iz oblasti medicine.

„Hvala za čestitku. Mnogo mi znači ova nagrada, jer postoji ona priča da čovek ako nije dovoljno priznat u svojoj sredini onda on nije dovoljno ono što ga prizna društvo u celini. Pošto sam ja dobio određene nagrade na republičkom, pokrajinskom i opštinskom nivou kao što je Oktobarska nagrada, ovo smatram da je završna nagrada koju dobijam za celokupno svoje stvaralaštvo“, istakao je prof. dr Stojan Berber.

U programu, čiji je moderator bila novinarka Tamara Stojković, učestvovali su Branislav Ćurčić, istoričar, Vesna Šašić, dramska umetnica i direktorica Kulturnog centra „Laza Kostić“ kao i orkestar Gradskog kulturno umetničkog društva „Ravangrad“ na čelu sa Danijelom Vagić.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik