(VIDEO) Zakazano Humanitarno veče poezije Marka Miloševića

Povodom Svetskog dana poezije Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ i Narodno pozorište Sombor organizuju Humanitarno veče poezije Marka Miloševića.

Humanitarno veče poezije biće održano 21. marta sa početkom u 19 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombora.

„Marko Milošević je pesnik koji treba da dođe u Sombor 21. marta na Svetski dan poezije. jednom prlikom je izjavioda je najsigurniji način da se prevari konfuzija naše stvarnosti da čovek govori i deluje dobrim mislima da proživljava velika osećanja, da postavlja pitanja gde je istina i da svoje doživljaje sveta deli sa drugima. On je rekao da je to za njega poezija. Na toj inspiraciji on je okupio najbolje glumce iz regiona i njegove stihove govorili su i govore Goran Bogdan, Boris Isaković, Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Branimir Popović, Gordan Kičić i mnogi drugi glumci kako iz Srbije, tako i iz regiona.

Od 2020. godine sa zajedničkim podnazivom Poezija života objavio je tri knjige pesama Kroz život dušom, Pobeda sebe i Zahvalan koje je promovisao na svojim pesničkim večerima u Beogradu, Sarajevu, Podgorici, Tivtu, Nikšiću, Banjaluci itd. Već od prve zbirke privukao je pažnju kako u Srbiji, tako i u regionu. Iz svog pesničkog entuzijayma koncipirao je dva jedinstvena projekta, jedan je poezija na filmu a drugi je humanitarni u kojem učestvuju glumci i javneličnosti koji njegove stihove govore na pesničkim večerima.

Sav prihod od prodaje knjiga i novac od ulaznica uplaćuje se u humanitarni fond u gradu u kojem se održava događaj i naravno grad u kojem se održava odabira koja će to humanitarna organizacija ili neka osoba i u dogovoru sa Markom sav prihod bude uplaćen u te humanitarne svrhe što je jeoš jedan od povoda da se publika u što većem broju odazove s obzirom da će ovoga puta prihod biti uplaćen jednoj humanitarnoj organizaciji koja senalazi upravo u našem gradu“ – rekla je direktorka Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, Nataša Turkić.

„Baš kao što je Nataša rekla, Veče poezije povodom Svetskog dana poezije, u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ Sombor i Narodnog pozorišta Sombor. Nama iz pozorišta je bila velika čast da se odazovemo da zajedno organizujemo ovaj događaj, pogotovo zato što se on organizuje u humanitarne svrhe. Osim pesnika Marka Miloševića stihove će govoriti glumica Ivana V. Jovanović, a muzička pratnja na ovom događaju biće Marko Malivuk.

Ivana V. Jovanović, prvakinja drame Narodnog pozorišta Sombora, već je učestovala u nekoliko humanitarnih akcija upravo sa pesnikom Markom Miloševićem, tako da nam je i sa te strane bilo zadovoljstvo da organizujemo ovaj događaj“, ističe Bojana Kovačević, upravnica Narodnog pozorišta Sombor.

Sav prihod od prodaje ulaznica namenjen je Udruženju žena „Somborske šnajderke“, a ulaznice po ceni od 300 dinara mogu se kupiti na biletarnici Narodnog pozorišta Sombor.

„Ovo je prvi put javno predstavljanje „Somborskih šnajderki“ na ovakav način i prikupljanje sredstava od strane Grada Sombora. Veoma smo zahvalni Gradskoj biblioteci i Narodnom pozorištu Sombor što su izabrali baš našu organizaciju i prepoznali te žene koje ne samo da su hrabre žene koje su uspeli da izađu iz nasilja već su to žene sa misijom, koje svojim ličnim primerom daju snagu i drugim ženama da probaju da probude i hrabrost i samopouzdranje i potencijel koje možda nisu ni svesni da imaju“, između ostalo rekla je dr Tamara Rudić, predsednica UŽ „Staparske šnajderke“.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik