(VIDEO) Zakazana Svečana akademiija „Istorijski značaj jednog kamena“

Svečana akademija pod nazivom „Istorijski značaj jednog kamena“ održaće se u Somboru u svečanoj sali Županije, 19. januara, na Bogojavljanje.

Akademiju organizuju Baranjci sa naših prostora u okviru „Vidovdanskih predanja“, sa ciljem da se na praznik Bogojavljanje još jednom podsetimo na stradanja i progone Baranjaca sa svojih vekovnih ognjišta.

„Želimo da obavestimo Baranjce, sve prijatelje Baranje i sve ljude dobre volje da ćemo u okviru Vidovdanskih predanja organizovati svečanu akademiju pod nazivom „Istorijski značaj jednog kamena“. Svečana je zato što se organizuje na Bogojavljanje i što ima za cilja da se sretnemo svi sa Božijom promisli i kamenom, večnim svedokom istine o progonu srpskog naroda sa vekovnih ognjišta. Akademija će se održati u sredu u svečanoj sali Skupštine Grada sa početkom u 18 časova“, ističe Sanja Pajić.

„Mi mladi smo u najmanju ruku zbunjeni prethodnim generacijama, koje nisu izvršile svoju obavezu i nisu nas upoznali sa stradanjima i progonima našeg naroda sa vekovnih ognjišta. Pozivamo sve, mlade posebno, da se u sredu sretnu sa svedocima mesta i vremena gde su Srbi prihvatili veru i pravoslavnu borbu za krst časni i slobodu zlatnu i da se još jednom sagledamo stradalnu prošlost našeg naroda kako i sami ne bi počinili greh zaborava prema našoj deci“, završava Sanela Batalo.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar