(VIDEO) Udruženje riđičkih vinogradara i ove godine obeležilo „Dan mladog vina“

Manifestaciju „Dani mladog vina“, sada već tradicionalnu, u našem gradu organizovalo je Udruženje riđičkih vinogradara u četvrtak, 18. novembra, u atrijumu Gradske kuće.

Podsetimo svaki treći četvrtak novembra je Dan mladog vina. To je najpopularnija proslava degustiranja i uživanja u vinu iz tek završene berbe i događa se širom sveta. Započeta je početkom XIX veka u Francuskoj kada su se okupili vinari da zajedno degustiraju svoje nove proizvode i odaberu cene za predstojeću sezonu. Ovaj se običaj kod nas većinom slavi na Fruškoj gori i u Sremskim Karlovcima, a u ostatku zemlje sporadično, ali evo i u Somboru zahvaljujući Udruženje riđičkih vinogradara.

„Zadovoljni smo rodom grožđa ove godine s obzirom na sušu koju smo imali, super je, grožđe je kvaliteno i nadam se da ćemo imati dobro vino. Evo na ovaj dan smo izneli našim sugrađanima novo mlado vino da nam daju ocenu, neke sugestije pa da idemo dalje. Nažalost trend poskupljenja je zahvatio i našu proizvodnju jer neke stvari koje nam trebaju poskupele su i po 30% pa moramo i mi malo korigovati cene. Nadam se da nećemo odbiti mušterije ali moramo. Naši potrošači prepoznaju naš trud. Trudimo se puno marketinški da upoznamo potrošače o kvalitetu naših proizvoda i nagradama koje smo dobili u okruženju. Još uvek postoji mala doza kod somboraca posebno, tu su neke „neverne Tome“ ali nagrade iz Sautemptona, Crne Gore, Hrvatske, Novog Sada, Beograda, koje su dovele do izvoza u sve te države i prodaju u gradovima širom Srbije, govore same za sebe“, ističe Radoslav Tripković iz Vinarije „VRT“.

Pored vinarija iz Riđičkog vinogrja – Vinarije „VRT“, „Šveljo“, Podrum „Milanko“, Podrum „Bezbradica“, Podrum „Žule“ U Atrijumi Gradske kuće predstavilo se ove večeri i Udruženje vinara Telečke Visoravni „Burduševo Brdo“.

Pored degustacije mladog vina, sira i specijalnih vrsta čvaraka, izložene su bile i plakete sa prestižnih takmičenja, na kojima su vinarije učestvovale.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar