(VIDEO) U Somboru počeo 28. i 29. Pozorišni maraton

28. i 29. Pozorišni maraton u Somboru, jedinstvenu kulturnu manifestaciju u Srbiji, a i mnogo šire, svečano je sinoć u Narodnom pozorištu Sombor otvorio režiser Milan Nešković.

Publici koja je nestrpljivo čekala ovaj događaj, koji im je prošle godine bio uskraćen, zbog poznate situacije, prvo se obratila upravnica Narodnog pozorišta Sombor Bojana Kovačević, a čast da pozdravi sve prisutne i ozvaniči početak manifestacije pripala je velikom prijatelju somborskog pozorišta režiseru Milanu Neškoviću.

„Dobro došli poštovana publiko i dragi prijatelji, veliko mi je zadovoljstvo što ćemo evo posle dve godine ponovo da se družimo na ovoj našoj manifestaciji. Uprkos svim okolnostima, uspeli smo da održimo repertoar, imali 4 premijere, kao i da osvojimo Sterijinu nagradu za predstavu “Semper idem”. Pratili ste naš rad i podržavali nas i kad smo imali predstave u 12h i u 18h, niste nas napuštali uvek ste bili sa nama i zato smo odlučili da slogan ovogodišnjeg maratona bude “solidarnost”, ono nešto što nas drži zajedno“, istakla je Bojana Kovačević, upravnica Narodnog pozorišta Sombor.

„Hvala svima posebno onima koji su mi ovu čast dodelili. Reći ću samo tri stvari, prva je da ovaj čin koji mi dodeljen smatram kao čast najveću u karijeri pored mnogih nagrada koje sam dobio. Drugo moram da čestitam svim somborcima, jer znam da su oni sada najponosniji kada je Nikola Jokić najbolji košarkaš sveta. Imati takvog čoveka za sugrađanina i znati da on kad je u Somboru dolazi u ovo pozorište nije mala stvar. I treće ispričaću priču o tome kako su Gali hteli da osvoje Rim. Gali su ga osvajali, Rimljani su se povlačili, Gali su uništavali Rim, ali imali su problem jer su guske često svojim gakanjem obaveštavale Rimljane i tako ga na kraju i spasile. Uporediću Rimsko carstvo sa srpskom kulturu i “somborski maraton” sa Junoninim hramom. Želim i nadam se da ćemo i mi tako sa ovim našim umetničkim gakanjem sa ove scene, koje evo traje već trideset godina odavde iz Sombora, spasiti srpsku kulturu, ako se varam, onda nije dobro. Neka ovim “Pozorišni maraton” bude otvoren“, rekao je Milan Nešković, režiser.

Prva predstava na ovogodišnjem duplom programu bila je “Kišne kapi na vrelom kamenju” Rajnera Vernera Fasbindera u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta. Predstavu je režirao Jug Đorđević, a u predstavi igraju Pavle Pekić, Ljubinka Klarić, Iva Ilinčić i Aleksandar Vučković. Fasbinder u ovom tekstu govori o pitanje identiteta na svim nivoima: društvenom, seksualnom, identitetu u okviru zajednice kao što je brak ili veza. Vrtlog svega toga predstavljaju izvanredni glumci koji su na kraju od somborske publike dobili veliki aplauz.

Druga predstava je bio komad u režiji somborcima dobro poznatog Marka Torlakovića “Plastelin” rađenog prema motivima drame ruskog autora Vasilija Sigareva. U njemu se na brutalan način opisuje stasavanje mladih u doba tranzicije. “Surovo iskrena, politički nekorektna, brutalna, bez straha opisuje se društvo i odnosi u kojima mladi žive i u kojima se formiraju u odrasle ljude”. Petoro glumaca 70 minuta vladaju scenom i uz muziku, koreografiju, malo kostima i naravno plastelin nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. U predstavi igraju Aleksandar Jovanović, Jana Milosavljević, Maja Ranđić, Aleksandar Vučković i Ljubomir Bulajić.

Prvi dan je prošao, a ljubitelji pozorišta uživaće u predstavama sve do kraja vikenda. Danas su na repertoaru predstave somborskog pozorišta “Usamljeni zapad” reditelja Stefana Gajića, kao i “Važno je zvati se Ernest” Nikole Zavišića i Narodnog pozorište iz Beograda. U petak, 11. juna, najmlađi će moći da pogledaju “Belu Grivu“ Predraga Stojmenovića u produkciji Pozorišta Pinokio iz Beograda.

U večernjem terminu na repertoaru su “Gidionov čvor”, autorski projekat Gradskog pozorišta Bečej i “Kus Petlić” reditelja Milana Neškovića, najnoviji komad Narodnog pozorišta Subotica koji je selektovan za ovogodišnje Sterijino pozorje.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar