(VIDEO) U Somboru održana 46. Skupština i godišnji skup Srpskog arheološkog društva

Povodom 140 godina Srpskog arheološkog društva u velikoj sali zgrade Županije održana je 46. skupština i godišnji skup.

Učesnici ovogodišnjeg skupa bili su Danijela Vanušić pomoćnik ministra kulture za oblast zaštite kulturnog nasleđa i digitalizacije, Adam Crnobrnja predsednik Srpskog arheološkog društva, David Firanj direktor Gradskog muzeja Sombor, Viktorija Uzelac viši kustos arheolog, a svoja izlaganja imale su i Ivana Živaljević i Kristina Penezić.

Ove godine domaćin 46. skupštine i godišnjeg skupa Srpskog Arheološkog društva jeste Gradski muzej Sombor.

“Izuzetno smo ponosni na ovu činjenicu. U okviru ove skupštine biće organizovane sesije na više lokacija. Učestvovaće više od 140 arheologa iz regiona i nadamo se da će naši dragi gosti uživati u boravku u našem gradu i muzeju i će ovaj skup inicirati buduće saradnje, omogućiti razmenu iskustava i znanja, kao i da će ovim skupom najaviti značajnu 2025. godinu, godinu arheologije u Srbiji“ – istakao je Firanj.

“Srpsko arheološko društvo je dugo najstarije strukovno udruženje u Srbiji i praktično se tad arheologija prvi put institucionalizovala da bi kasnije nastao unverzitet itd. Mi sve vreme postojimo, radimo i objedinjavamo sve arheologe u Srbiji. Na ovim skupovima mi imamo i radni deo, to je ono što se dešava dva dana i ove godine je prijavljeno oko 70 naučnih izlaganja” – rekao je Crnobrnja.

Prisutnima se ispred Grada Sombora obratila gradska većnica za kulturu i obrazovanje Anita Stojakov.

Nakon svečanog otvaranja, u Kulturnom centru Grada Sombora održana je sekcija za srednjovekovnu arheologiju, u Gradskom muzeju Sombor – sekcija za klasičnu arheologiju, te sekcija za arheometriju, arheotehnologiju, geoarheologiju i ekseprimentalnu arheologiju u Gradskoj kući grada Sombora.

U večernjim satima u Gradskom muzeju Sombor, upriličena je izložba Krug života i smrti.

Aleksandra Pataji

Aleksandra Pataji


Novinar