(VIDEO) Somborski šahovski klub obeležio jubilej – 100. godina od osnivanja

Somborski šahovski klub okupio je svoje bivše i sadašnje članove kao i sve prijatelje u svečanoj Sali Gradske kuće u Somboru povodom svog 100 rođendana.

„Okupili smo se u velikom broju da obeležimo našu “stogodišnjicu”. Tu su nam od mlađih olimpijci Dušan Popović, Marina Gajčin, Miloš Roganović, od starijih Miroslav Živanović, Predrag Čičovački, Geler Arpad i mnogi drugi. Sombor ima čime da se pohvali. Pored novosadskog kluba najstariji smo u Srbiji ali i na Balkanu. Radimo još i na knjizi i nadamo se da ćemo je završiti ove godine. Imaće preko 400 strana, mnogo dokumenata i slika, partija“, istakao je Josip Dekić iz Somborskog šahovskog klub.

Podsetimo Šahovski klub iz Sombora je posle novosadskog šahovskog kluba najstariji klub u Srbiji. Iako se šah igrao mnogo pre u Somboru zvanično je osnovan 30. septembra 1922. godine. Međunarodnu pažnju je stekao između dva svetska rata kad su u njegovim prostorijama dolazili poznati šahisti Emanuel Lasker i Aleksandar Aljehin i igrali simultanke. Klub je postizao velike uspehe i 60-ih kad je ondašnja Jugoslavija bila svetska šahovska velesila. Na početku svečanosti sve prisutne je ispred kluba pozdravio predsednik kluba Veljko Stojnović, a bogatu istoriju Šahovskog kluba u Somboru predstavio je Predrag Čičovački.

„Drago mi je što smo se okupili u ovako velikom broju da proslavimo veliki jubilej našeg kluba. Dobio sam zadatak da vam u kratkim crtama predstaviim neke od najvećih uspeha klub, pa ću pokušati da izdvojim neke crtice, posle ću vam predstaviti neka svoja razmišljanja o tome šta je to što čini somborski klub uspešnim i koji su to elementi koji su potrebni za uspešan rad koji traje već 100 godina, i na kraju ću dati neka svoja razmišljanja o nekim izazovima koji predstoje u budućnosti i somborskom klubu ali i šahu kao igri uopšte“, rekao je Predrag Čičovački.

Veliki jubilej somborskom klubu čestitao je i generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić, koji je Somborskom šahovskom klubu uručio i plaketu.

„Imam potrebu da vam kažem da mi je velika čast što sam ovde. 100 godina postojanja , pa to je velika stvar, time malo ko ima da se pohvali. To je za veliko poštovanje. Mislim da mi u Šahovskom savezu Srbije moramo da vodimo više računa o ovakvim klubovima i zato smo danas tu. Da vam obezbedimo više sredstava zajedno sa lokalnom samupravom i pre bih rekao prijateljima nego sponzorima. Ovo što vi radite i kako radite, radite ne zbog novca nego iz ljubavi, pa to se vidi na svakom koraku. Kada se tako radi onda je uspeh zagarantovan“, zaključuje Jorgić.

Za govornicom prisutnima su se obratili predsednik novosadskog šahovskog kluba Krasoje Notaroš kao i veliki ponos somborskog i srpskog šaha Marina Gajčin najmlađi nosilac titule ženskog FIDE majstora u Srbiji Somborski šahovski klub ovom prilikom zahvalio se članovima, sponzorima i prijateljima kluba na podršci koju nesebično daju klubu, a zahvalnica je dodeljena i Gradu Somboru, koju je ovom prilikom primila Antonija Nađ Kosanović, član Gradskog veća za oblast omladine, sporta, dece i zdravstva. SVečanost se završila zajedničkim ručkom u Sali HKUD “Vladimir Nazor”.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar