(VIDEO) Sombor i ove godine među najtransparentnijim lokalnim samoupravama u Srbiji

Istraživanje organizacije Transparentnost Srbija pokazalo je da se transparentnost gradova i opština u Srbiji blago povećala u 2022. u odnosu na prethodnu godinu.

Najtransparentnije lokalne samouprave su Novi Pazar, Sombor i Sokobanja navodi se u rezultatima istraživanja urađenog uz podrušku Američke agencije za međunarodni razvoj.

Tim povodom u Beogradu je organizovana konferencija za medije, gde je rečeno da je Sombor je i ove godine ponovo na drugom mestu sa skorom od 85 poena.

Ispred grada Sombora konferenciji za medije prisustvovala je Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika.

„Želeći da budemo odgovorna i ozbiljna lokalna samouprava, shvatili smo da je transparentnost jedna potreba, zahtev jednog vremena. Iz tih razloga, shvatili smo da je to potreba pojedinca, a i šire društvene zajednice i svih onih koji učstvuju u društveno-političkom životu. Od prave informacije, od prave informisnosti zavisi uspeh, zavisi ishod od onog što radim. Bilo šta da počnemo da radimo, ako nemamo pravu informaciju, ako nemamo tačnu informaciju, mi nemamo dobar preduslov za uspeh. Iz tih razloga Sombor kao lokalna samouprava, na tome ozbiljno radi i radiće.

Želela bih samo pored niza primera da vam neke objasnim i približim. Ono što se nama pokazalo kao dobar primer prakse u transparentnosti. Svake godine mi organizjemo javnu raspravu o budžetu. Radimo to u skupštinskoj sali koja imam dovoljan broj da primi veliki broj građana, i ono što nas raduje, veliko interesovanje kada se vrši javna rasprava. Tada dođe veliki broj građana, svi oni učestvuju. Verujete da je to lepo videti taj konstruktivni dijalog koji ide između članova gradskog veća, gradonačelnika i građana koji žele da daju svoje primere, svoje sugestije, čak i da pohvale. Nakon toga svi ti primeri, odnosno, primedbe i sugestije se zapsuju, nakon toga se dobro analiziraju zaljučak se ponovo pruža, da građani imaju zaključak odnosno informaciju sa te sednice. Kako je prošlo, na čega su date primedbe, šta je dobro i šta nije, da bi se sve to moglo korigovati“ – istakla je zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica.

Predstavnicima Novog Pazara Sombora i Sokobanje ovom prilikom uručene su i plakete.

Redakcija

Redakcija