(VIDEO) SEC i GASI u projektu „Građani i lokalne samouprave zajedno ka ciljevima održivog razvoja“

U Somboru su boravili predstavnici Građanske alijanse za socijalnu inkluziju GASI iz Požege.
Povod njihovog boravka bile su aktivnosti u sklopu projekta „Građani i lokalne samouprave zajedno ka ciljevima održivog razvoja“ koji zajedničkim snagama realizuju sa Somborskim edukativnim centrom.

„Kada je raspisan konkurs za inovativna rešenja u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, ali i zdravlja, mi smo procenili da ćemo zajednički kroz partnerstvo dve lokalne samouprave i dve organizacije civilnog društva iz tih lokalnih samouprava zajednički napraviti jedan predlog projekta kroz koji možemo da kroz razmenu iskustava i saradnju izgradimo dve lokalne politike.

Somborski edukativni centar je nosilac projekta i mi smo napravili partnerstvo sa lokalnom samoupravom Grada Sombora i negde naš zadatak je kreiranje projekta na temu zaštite životne sredine u lokalnoj zajednici za neki naredni period. Te aktivnosti su već započete i u narednom periodu će biti realizovano istraživanje i formiranje radne grupe na osnovu preporuka i uključivanja građana u izradu te politike koja bi trebalo da se usvoji negde tokom maja meseca“,ističe Srđan Vlaškalić izvršni direktor Somborskog edukativnog centra.

„Mi smo došli u ovde u Sombor da sa kolegama iz SEC-a napravimo jedan presek stanja dokle smo stigli sa ovim projektom i napravimo jedan detaljniji plan nastavka rada sad nakon novogodišnjih praznika pa sve do leta kada se projekat završava.

Mi se u Požegi bavimo izradom Plana javnog zdravlja opštine Požega, i kroz ovaj projekat smo videli priliku da iskustva Grada Sombora, koji je to uradio u prehothodnom periodu, prenesemo kod nas u Požegu kako bismo taj posao završili na efikasniji način, na zadovoljstvo naših sugrađana.

S tim u vezi smo i imali skup u Požegi jer su predstavnici Grada Sombora izneli svoje iskustvo i preporuke kako bi to trebali da radimo i kako taj proces treba da teče kako bismo u projektnom periodu uspeli da završimo sve aktivnosti“, završava Goran Đukić, predsednik Građanske alijanske za socijalnu inkluziju GASI iz Požege.

Pomenuti projekat se finansira iz Fonda za održivi lokalni razvoj koji je podržan od strane Švajcarske i Nemačke razvojne saradnje, a implementiran je od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik