(VIDEO) Rvački klub „Soko“ u 2022. godini osvojio 214 medalja sa 42 takmičenja

Rvački klub “Soko” iz Sombora je jedan od najmlađih rvačkih klubova u Srbiji. Osnovan je 2007. godine, kao amaterski sportski klub, što je i danas, baziran na rad sa mlađim uzrastima ali je poslednjih pet sezona stabilan Srpski superligaš koji je iznedrio plejadu mladih i talentovanih takmičara, i sada ima državne prvake i reprezentativce u skoro svim uzrasnim konkurencijama. Treneri i takmičari kluba „Soko“ su redovni dobitnici nagrada na manifestacijama kao što su „Najbolji sportisti godine“ pa se očekuje da tako bude i na ovogodišnjoj manifestaciji koja će se održati početkom februara.

Prema rečima trenera kluba Gradimira Dedića, jednog od najtrofejnijih rvača i trenera u našem gradu, čoveku koji je prošle godine obeležio izuzetan jubilej 50 godina od kada je u rvanju što kao takmičar ili trener i koji je dobitnik najvećeg sportskog priznanja u Vojvodini „Spartakove Nagrade“ za 2022.godinu, protekla godina se može nazvati „Godinom napretka“ za Rvački klub „Soko“. Tako i piše na panou koji se nalazi u centru Grada na kome svi somborci mogu da vide koji su razlozi za ovakav naziv za 2022. godinu.

6 državnih prvaka ima „Soko“ u 2022.godini Veljko Petraković (mlađi senior), Miljan Rajić (senior u sl.stilu), Aleksandar Berarov, ( junior), Lazar Dedić ( dvostruki do 15 i do 17 godina, treći na Balkanu, peti u Evropi), Stefan Grba ( do 15 godina) i Luka Zelić ( dvostruki do 13 i do 15 god). Ekipa mlađih seniora kao i kadetska ekipa proglašene su za najbolje u Srbiji za prošlu godinu, a seniorska ekipa je prvak Vojvodine i pet sezona stabilan Srpski Superligaš. Ukratko 214 medalja sa 42 takmičenja od kojih su 34 medalje sa državnih takmičenja.

Pitali smo Gradimira Dedića imali on neki recept za stvaranje šampiona i ovako uspešnih sportista.

„Univerzalnog recepta nema, uspešan sportista ne može da se stvori tek tako za kratak period, sa njima mora da se radi jako puno, za rvanje to je jedan period od 10 godina, ako se dobro i disciplinovano radi da bi mogli da očekujete da on napravi jedan vrhunski rezultat kada bude imao na primer 25 godina“, ističe Dedić.

Od svega ovoga što smo nabrojali na početku zanimalo nas je ima li nešto što se izdvaja i na čega je posebno ponosan.

„Na dve stvari smo najviše ponosni, na osvojeno 5. mesto našeg takmičara na Evropskom prvenstvu. Takmičar je doba 15 godina ali svi koji se bave rvanjem znaju da je i u tom uzrastu izuzetan uspeh postići taj rezultat. A druga stvar je to što nas razlikuje od svih ostalih klubova u Srbiji jeste da smo jedini klub u Srbiji koji u svim uzrasnim kategorijama plasirani u tri najbolje ekipe u državi.“

Šta očekuje „sokole“ u ovoj 2023. godini?

„Mi skoro nismo ni prekidali sa radom. U ovom periodu smo radili uglavnom na fizičkim pripremama, trenutno se radi na strunjačama i počeli su prave priprema za početak takmičenja. Prvo je već 4. februara za mlađe kategorije, a kasnije kreće puno turnira i izazova“, završava Dedić.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar