(VIDEO) Profesor dr Lidija Nerandžić Čanda sa svojim učenicima objavila prvu audio knjigu

Učenici prvog razreda Gimnazije “Veljko Petrović” u Somboru, sa svojom profesorkom dr Lidijom Nerandžić Čandom objavili su svoju prvu audio knjigu “Dekameron 2020. godine”. Tim povodom ugostili smo profesorku, kako bismo saznali više o samom projektu.

„Ideja je došla iz nastavnog plana i programa. Po programu oni rade humanizam i renesansu upravo u proleće. Kako je nastava bila onlajn postavilo se pitanje kako ćemo sada to uraditi i da to bude na neki način finale i kruna tog našeg dvoipomesečnog rada onlajn. Pošto je i „Dekameron“ priča desetoro momaka i devojaka koji su se sakrili iz istog razloga, 700 nas godina deli, čini nam se da je mnogo toga različito, kao što je rekao Pamuk, ali u suštini ostalo je sve isto. Ono što je isto, ostao je čovekov odnos prema onome što ga snađe, te sile nemerljive iznenada, sedam vekova pre ili sedam vekova kasnije očigledno nas dovode do onoga da na početku beše reč. Rukovodili smo se i Bokačom, naravno, njegovim Dekameronom, strukturom samog Dekamerona i tih 100 novela trebalo je napisati i osmisliti, naravno ne u cilju da jedne druge zabavimo već da ih povežemo sa sadašnjim trenutkom. Bilo je tu neka vrsta glasanja kako će se zvati ti naši dani. To su oni slali, imali su svoje koordinatore i lektore, njih desetoro, pa onda kod mene, i tako smo poslagali knjigu, a onda se rodila ideja da ona postane i audio knjiga. Knjiga se trenutno nalazi u Firenci, u njihovoj gimnaziji, oni su u potrazi za prevodiocem. Knjiga se nalazi i na konkursu koje je Ministarstvo otvorilo „Magija je u rukama nastavnika“ i tamo smo u konkurenciji za neku nagradu. Svakako uočeni jesmo, što je veoma bitno.“

Upitali smo profesorku koliko je zadovoljna angažovanjem učenika na ovoj knjizi.

Izuzetno sam zadovoljna. Toliko su to ozbiljno shvatili, čak učenici koji nisu na redovnoj nastavi toliko su pokazivali da imaju talenta, baš su iskočili. Neću ih sad izdvajati, ne bi bilo fer, ali njih bar desetak me je tako prijatno iznenadilo i to su tako autentični zapisi da je očigledno da jesu oni pisali, da očigledno jesu njihovi strahovi bili ili neka njihova borba sa onim što nas je snašlo. Oni ipak imaju samo 15 godina, mi to drugačije postamtramo za razliku od njih.“

Osvrnuli smo se i na aktuelnu temu vezanu za pokušaj izbacivanja dela pesnikinje Desanke Maksimović iz sistema obrazovanja.

„Kada je reč o slučaju Desanke Maksimović, na strani sam struke. Prosto je nemoguće zaobići Desanku Maksimović, stavili oni nju u program ili ne. Svaki nastavnik, profesor će naći načina da je obradi. Da li oni za to predvide dva, jedan ili nula časova, ona će biti svakako prisutna“.

Profesorka Srpskog jezika i književnosti dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, te smo se osvrnuli na ono poslednje.

To je nagrada iz februara, odnosno sa zimskog seminara za nastavnike srpskog jezika i književnosti u organizaciji Društva za srpski jezik i književnost Srbije, koje postoji već dosta dugo postoji. Jedno je od najaktivnih društava koji nama pomaže. Ova nagrada je zapravo prizanje za kontinuitet u radu lingvističke sekcije koja u Gimnaziji konkretno radi od 1996. godine“, istakla je između ostalog Nerandžić Čanda.

Aleksandra Pataji

Aleksandra Pataji


Novinar