(VIDEO) Predstavljena knjiga „Zakon i status borca Republike Srpske Krajine“ autora Mirka Radakovića

“Zakon i status borca Republike Srpske Krajine” je knjiga autora Mirka Radakovića, penzionisanog pukovnika i komandanta 18. pešadijske brigade Ličkog korpusa Vojske Republike Srpske Krajine, koja je predstavljena u petak u Srpskoj čitanici “Laza Kostić” u Somboru.

Mirko je knjigu, kako sam kaže napisao iz potrebe da kaže istinu i samo istinu. Video je da mnogi pišu neistine o tome šta se dešavalo početkom i sredinom 90tih godina i smatrao se obaveznim da sam bez ičije pomoći i sa ličnim sredstvima napiše i dokumentuje knjigu “Zakon i status borca Republike Srpske Krajine”.

„Ideja je potekla iz nužde. Ja kao učesnik borbenih dejstava sa svojim borcima Krajine osećao sam se obaveznim da napravim jedan istorijski zapis o istorijskoj istini i samo istini iz ugla profesionalca i iz ugla onoga što sam ja sa svojim borcima video, proživeo i radio. Smatrao sam da je to potrebno s obzirom da najviše o istini pišu oni koji nisu bili učesnici događanja, koji su sa strane posmatrali ishod događaja i koji nastoje iz tih svih ljudskih nedaća da naprave neki svoj politički ili neki drugi trijumf koji ide na štetu običnog čoveka. Knjiga sadrži osnovne elemente o istini, o gajenju tradicija i običaja i pomena o ljudima koji su dali svoje živote. Neki kažu da su uzalud dali neki kažu da su se žrtvovali za današnju našu slobodu i mir koji imamo. Zatim sam obradio pitanje zakona i diskriminacije tih ljudi koje zakon ne prepoznaje“, ističe Mirko Radaković, autor knjige, pukovnik u penziji.

Promociji koju je sam autor uz pomoć svojih prijatelja organizovao svojim prisustvom i rečima pomogli su predsednik Skupštine Republike Srpske Krajine u izgnanstvu Milorad Buha, ratni veteran Zoran Vranešević i predstavnik Istorijsko kulturnog centra Krajine Neđo Antonić.

„Krajišnici imaju obilje problema. Spomenuću samo neke koje mi pomalo zaboravljamo. Mi od ove države i od druge države iz koje smo proterani nismo dobili ono što nam pripada po međunarodnom pravu“, rekao je Milorad Buha predsednik Skupstine Republike Srpske Krajine.

„Knjiga koja je ispred nas, autora kolege Radakovića, sublimira uglavnom, a mogu reći jedina je dosad koja je izdana sve probleme koji nas tište sa tendencijom da je ovde čovek autor objavio ono što se drugi ne bi usudili ni da kažu na ulici“, završava Zoran Vranešević, ratni veteran.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar