(VIDEO) Pozorišni maraton Narodnog pozorišta Sombor biće održan čim to uslovi dozvole

Narodno pozorište Sombor i tokom vanredne situacije priprema razna iznenađenja za svoju vernu publiku. Svake srede i subote na zvaničnom youtube kanalu uprava pozorišta objavljuje snimke starih predstava. Bio je to povod da se nađemo sa Bojanom Kovačević, upravnicom Narodnog pozorišta Sombora koju smo na samom početku pitali kako su se odlučili na taj korak i čime se vode pri odabiru koju će predstavu objaviti.

„Došli smo na ideju tako što smo morali na neki način da i u ovom vanrednom stanju funkcionišemo, odnosno da nešto publici ponudimo. Sa ponosom bih da istaknem da smo prvo pozorište u Srbiji koje je pustilo neku svoju predstavu onlajn i to je bila „Buba u uhu“. Što se tiče odabira predstava to nije lako, pogotovo što ti snimci nisu baš sjajni, oni su uvek rađeni samo sa jednim kadrom, zvuk je često loš. Publika nam često traži neke stare predstave od pre 20-30 godina čiji su snimci izuzetno loši i tonski i video tako da je to neka osnovna stvar kada biramo šta ćemo da pustimo, a naravno još jedan od kriterijuma i ne manje važnije je predstave koje publika više voli nego neke druge“.

Pandemija korona virusa pomerila je premijeru predstave „Predsednice“, pa smo našu sagovornicu pitali do kog stadijuma je stigao projekat i kada će on biti izveden?

„Rad je prekinut na samom kraju, dakle mi smo stigli do generalnih proba. Sve je spremno, scenografija, kostimi su spremne, glumice su spremne. Kada nam odobre da nastavimo da radimo i kada odobre okupljanja nama će trebati nekoliko dana da se još pripremimo oko premijere. Takođe krajem marta mesece ja trebalo da počne rad na predstavi „Tramvaj zvanih želja“ u režiji Juga Đorđevića, taj projekat je isto na čekanju„.

Mnoge zanima i kakva je sudbina tradicionalnog „Pozorišnog maratona“ kada je reč o ovoj godini?

„To u ovom trenutku ni mi ne znamo. Nama je maraton takoreći spreman, mi imamo ugovorene predstave, u stalnom smo kontaktu sa drugim pozorištima, ukoliko do tada budu odobrena okupljanja, da ne zaboravimo u ovoj sali kada je puna ima to je 400 ljudi. Dakle, kada nam dozvolje okupljanja Maratona će biti, ne znam kada, ali će ga biti“.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik