(VIDEO) Potpredsednik Pokrajinske vlade posetio somborsku “Energanu“

Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade posetio je Javno komunalno preduzeće „Energana“ u Somboru.

Tom prilikom našao sa se direktorom „Energane“ Đurađem Milanovićem koji ga je upoznao sa prethodnim investicijama, ali je razgovarano i o proširenju saradnje.

„Mi smo se u prethodnom periodu obratili Pokrajinskoj vladi upravo sa onim što smo uradili u prethodne dve godine. U tom periodu imali smo investicije u „Energani“ u iznosu od 42 miliona dinara, neke su još uvek u samom procesu realizacije. Ono na čega smo posebno ponosni jeste da smo uspeli da da impementiramo SCADA sistem u 22 podstanice, u glavnu toplanu i u dve male kotlarnice koje donose značajne uštede u samoj proizvodnji i distribuciji toplotne energije. Kada smo podvukli liniju prošle godine na kraju grejne sezone nešto manje od 15% imali smo uštede od gasa isključivo zbog implementacije ovog novog softvera. Obratili smo se Pokrajinskoj vladi u nadi da će nam pomoći oko dalje implementacije SCADE, kao i nekih novih procesa“, istakao je Đurađ Milanović, direktor JKP „Energana“ Sombor.

„Pre svega imali smo priliku da obiđemo somborsku „Energanu“, koja je jedna od novijih s obzirom na ulaganje koje je ovde izvršeno i da je postrojenje kompletno, kao što je i sami imate priliku da vidite. Prvobitna zamisao koju je ova „Energana“ trebala da ima bila je više vezana za Industrijsku zonu, da bi se kasnije preorentisala na građanstvo. Obzirom da se u okviru Saveta za praćenje ekomskih aktivnosti na teritoriji AP Vojvodine bavimo i Industrijskim zonama došao sam da u razgovoru sa direktorom vidimo koje su to mogućnosti u smislu proširenja, kako Pokrajinska vlada i Savet mogu da pomognu u smislu Industrijske zone, da se samo poslovanje „Energane“ proširi“, istakao je Branko Ćurčić, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik