(VIDEO) Pokret za siguran Sombor: Mi nismo fašisti, već patriote

Ime Grada Sombora poslednjih nekoliko dana u medijima u Srbiji veže se za ne tako lepe naslove, pa se tako može pročitati da se u Somboru desila „Najveća srpska sramota“, „Da se u Somboru poziva na linč naših sugrađana“ ili da se u našem gradu zlostavljaju migranti.

Povod za ovakve naslove vezuje se za nedavno održan protest protiv naseljavanja migranata u naš grad koji je organizovao Pokret za siguran Sombor, a koji je podršku dobio i od Narodne patrole Sombor.

Na samom početku razgovora sa Tihomirom Milanovićem, predstavnikom Pokreta za siguran Sombor, zanimalo nas je koji je osnovni cilj organizvanja pomenutih protesta.

„Naš cilj i kao pokreta i kao građana koji žive u ovom gradu jeste da skrenemo pažnju narodnim institucijama, znači tu je policija, sudstvo, tužilaštvo, komesarijat za izbeglice, da skrenemo pažnju da nekontrolisani priliv migranata stiže u naš grad, smeštaju se o kojekakvim objektima, napominjem – ne kontrolisno. Znači nemaju pravo da borave u tim smeštajima upravo zato što nemaju putnih isprava. Znači to je u suprotnosti sa zakonom o strancima. Želimo da skrenemo pažnju, da otvorimo oči institucijama, da nešto moraju konkretno da poduzmu, znači konkretne korake. Ne treba da prepuste narod i građane Sombora da ulaze u neke nepotrebne obračune koji su zaista postali u poslednje vreme agresivni, znamo to već iz poslednjih nekoliko godina, naročito u poslednjih nekoliko dana.

Hteo bih samo da se osvrnemo još na nešto. Pokret za siguran Sombor ako organizuju proteste, pazite, to je dosta nezgodna reč protiv, znači za izmeštanje smo migranata upravo iz ovog razloga što sam vam rekao. Ne kontrolisani su, pod dejstvom alkohola su, agresivni su, ulaze ljudima u kuće. Mi želimo da se to spreči i nijedan protest koji smo radili ne radi se u cilju da se poziva na nasilje narod, niti da se poziva na bilo kakvu versku ili rasnu mržnju. Mi lično protiv tih ljudi apsolutno nemamo ništa. Oni su ljudska bića ali im se treba obezbediti mesto i objekti gde će oni da borave, znači zaista u humanim i ljudskim uslovima“ – rekao je Milanović.

Velika prašina se digla i zbog plakata kojima je Sombor bio oblepljen, a na kojima se nalaze fotografije i podaci Somboraca koji se optužuju da su „profiteri“ koji iznajmljuju ilegalno stanove migrantima. Međutim iz Pokreta za siguran Sombor i Narodne patrole Sombor kažu da su i oni za plakate saznali iz medija.

“Lično o tim plakatima “Pokret za siguran Sombor” apsolutno ne znam o čemu se radi. To sam video ja na društvenim mrežama, preko So Infa prvi put sam to ugledao. Lično sam se iznenadio ali da vam kažem moram priznati, da nemam ništa protiv što je to neko uradio ali ja tvrdim da Pokret za siguran Sombor, apsolutno nema nikakve veze sa lepljenjem tih plakata. Odmah da kažem, ja ne bežim od toga. Ja da sam to uradio, odnosno mi da smo to uradili, mi bi to javno rekli, verujete mi, ali u neku ruku, zašto ovo može da bude dobro? Može da bude doro da se na taj način isto spreči priliv i dolazak novih migranata jer verovatno će se neko zapitati da li ću ja biti sledeći na toj plakati. Niko nije ugrozio sa time njihove porodice. Neka oni razmisle da li su sami, sa svojim delovanjem i poslovima koje rade ne zakonski, oni ugrozili svoje porodice” – ističe Milanović.

Upravo zbog ovakvih medijskih naslova članovi Pokreta za siguran Sombor dobili su epitete kao što su fašisti i ultradesničari.

“Lično moje mišljenje, mi želimo da se vratimo, da vratimo mir u ovaj grad. Da naša deca se osećaju sigurno kao što se sad, naravno, ne osećaju sigurno, to jako doro svi roditelji u ovom gradu znaju. Često nas kontaktiraju, traže pomoć od nas. Kad građani traže pomoć od nas mi tražimo preko narodnih institucija, znači u skladu sa zakonom tražimo pomoć. Ovi protesti se upravo rade u tom clju i u tom smeru. Žao mi je što nas neki nazivaju takvim pogrdnim imenima, da smo fašisti. Ti što nas nazivaju fašistima neka razmisle da li zanju šta znači ta reč fašista.
Ja lično sam patriota, volim svoju zemlju najviše na svetu” – završava Milanović.

Iz Pokreta za siguran Sombor najavljuju da nemaju nameru da prestanu sa protestima sve dok se nešto u našem gradu ne promeni po pitanju migratana.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik