(VIDEO) Podeljene boračke legitimacije borcima sa teritorije Grada Sombora

U Velikoj sali u zgradi „Županije“ podeljene su boračke legitimacije borcima sa teritorije Grada Sombora.

Podeli boračkih legitimacija prisustvovali su pomoćnica ministra za boračko – invalidsku zaštitu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić, gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković, gradska većnica za oblast socijalne zaštite Jovana Miljević i načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Marija Jerković.

„Dragi moji borci, ratni vojni invalidi, porodice palih boraca, radujem se što sam danas ovde sa vama i što mogu da vas kao pomoćnik ministra čujem i saslušam vaše predloge i potrebe. Ovde smo kako bi u direktnom kontaktu s vama kreirali programe za 2024. godinu. Imaćemo tri javna poziva u narednom periodu i to: Javni poziv za udruženja građana, boračke organizacije i organizacije za očuvanje tradicije, zatim Javni poziv za banjsko – klimatski oporavak i Javni poziv koji se odnosi na ratne memorijale. Ovo što danas radimo je prvi korak u uređenju vašeg statusa, a to je podela boračkih legitimacija. Sledeći korak jeste nacionalno priznanje, odnosno boračka spomenica koju dodeljuje ministar Nikola Selaković. Želim vam svako dobro“, rekla je pomoćnica ministra Sanja Lakić u svom obraćanju.

„Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da vas pozdravim u ime grada Sombora jer ste vi, naši borci, živa istorija i ponos našeg grada. Naš grad je proteklih decenija, često bio prvi na udaru u regrutovanju boraca ali i po neprijateljskim napadima. Za nas je zbog toga posebno važno da negujemo kulturu sećanja, da pokažemo da pamtimo vašu borbu i vaše žrtve. Vi ste stalna lekcija o patriotizmu za nove generacije, jer prošlost nas je formirala i bez tog istorijskog saznanja teško se opstaje. U poslednje tri godine udvostručili smo sredstva koja Grad izdvaja za projekte boračko – invalidske zaštite. Podržavamo rad boračkih udruženja, izdvajamo iz gradskog budžeta sredstva za niz olakšica u komunalnim uslugama i naši borci spadaju u prioritetne grupe pacijenata za preglede u Somborskoj bolnici. Ovde nećemo stati i nastavićemo jednako ambiciozno i posvećeno da radimo na svakoj drugoj podršci vama i vašim porodicama“, rekao je gradonačelnik Ratković u svom obraćanju.

Kako je ovom prilikom rečeno, Grad Sombor će nastaviti da pruža podršku svim borcima i udruženjima boraca koja su učestvovala u odbrani svoje zemlje kada je to bilo potrebno i nastaviće dodatno da razvija usluge kojima se olakšava život boraca.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik