(VIDEO) Ove godine dodeljene 2 nagrade “ Zlatno pero Ravangrada”

Prof. dr Mara Knežević, naučni radnik i književnica, i Dušan Kolundžija, novinar i publicista, dobitnici su nagrade „Zlatno pero Ravangrada”.

Ovu prestižnu nagradu dodeljuju Udruženje građana „Ravangradsko proleće“ i Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, povodom 24. maja – „Dana slovenske pismenosti” istaknutim pojedincima čiji je dugogodišnji rad zapažen i van granica našeg grada.
S obzirom da prošle godine nije dodeljena nagrada ovogodišnji žiri u sastavu Mario Prosenica, sekretar UG „Ravangradsko proleće“, zatim istoričar Branislav Ćurčić i direktorka KC „Laza Kostić“, Vesna Šašić odlučio je da sada dodeli dve nagrade.

Iz biografija laureate izdvojićemo:

Mara Knežević rođena je u Stanišiću iz kojeg obrazovanje nastavlja u Somboru pa u Beogradu, gde diplomira na Višoj pedagoškoj školi i Filološkom fakultetu. Vraća se u Sombor i radi kao nastavnik i rukovodilac u osnovnim i srednjim školama. Na Učiteljskom fakultetu u Somboru započinje i veoma uspešan naučni rad. Objavila je preko 120 stručnih radova, prikaza, ogleda, recenzija u zbornicima i časopisima Mađarskoj, Rusiji, Kazahstanu, Turskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Član je Matice srpske u Novom Sadu, Društva književnika Vojvodine, Vukove zadužbine u Beogradu, Udruženja za zaštitu ćirilice u Beogradu i Društva ruskih književnika u Ruskoj Federaciji.

Dušan Kolundžija rođen je u Somboru, od 1970. do 2010. godine bio je profesionalni novinar u „Somborskim novinama”, Radio Somboru i Radio Odžacima. Najveći deo radnog veka proveo je u sportskoj rubrici – od novinara izveštača do urednika, i glavnog i odgovornog urednika. Izveštavao je s mnogobrojnih velikih takmičenja, svetskih i evropskih prvenstava, olimpijskih igara, univerzijada, mediteranskih igara. Objavio je više od 20 knjiga o sportistima i sportskim klubovima. Dobitnik je niza priznanja, među kojima su: Spartakova nagrada, „Zlatno pero” Sekcije sportskih novinara Vojvodine, Specijalna povelja i Bronzani orden Rvačkog saveza Srbije, kao i plaketa Austrijske federacije za dizanje tegova.

Dodeli nagrada prisustvovao je i dobitnicima čestitao član Gradskog veća za kulturu, Borislav Staničkov.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar