(VIDEO) Održana svečanost povodom proslave 77. godišnjice Batinske bitke

Polaganjem venaca na spomen obeležja Batinske bitke i prigodnom svečanošću obeležena je 77. godišnjica Batinske bitke – jedne od najznačajnijih i najvećih bitaka Drugog svetskog rata na području Jugoslavije u kojoj su pobedile Jugoslovenske partizanske jedinice i snage Sovjetske crvene armije.

Prisutnima su se obratili Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora, Igor Kiselev iz Ambasade Ruske Federacije u Srbiji, Petar Grabež, predsednik SUBNOR-a Sombor i Jovo Barošević, predsednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine i potpredsednik Republičkog SUBNOR-a Srbije.

„Samo zahvaljujući pobedi nad fašizmom imamo vidik sa kojeg se daju videti tragovi tog puta, inače tako bremenitog stranputicama! Samo zahvaljujući toj pobedi reči dobro i zlo još uvek imaju značenje! Mi imamo iskustvo borbe i pobede nad fašizmom. To je najveći istorijski i moralni kapital naše države, naša najbolja legitimacija prema spolja i najbolja smernica iznutra“, poručio je Ratković.

Ovom prilikom Jovo Barošević, predsednik Pokrajinskog odbora SUBNOR-a Vojvodine, dodelio je Gradu Sombor zahvalinicu za odličnu saradnju.

U kulturno umetničkom delu programa nasputio je crkveni hor „Sveti car Konstantin i carica Jelena“.

Na samom kraju ceremonije prisutne zvanice mogle su da posete postavku u Spomen muzeju Batinske bitke.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik