(VIDEO) Održana premijera predstave „Ibi the great“

Krajem protekle nedelje u Narodnom pozorištu Somboru održana je treća premijera u sezonu. U pitanju je „Ibi the great“ autorska predstava reditelja Andraša Urbana, po drami Alfreda Žarija „Kralj Ibi“.

„Nemam neki preterano pametan odgovor na to zašto sam odlučio da radim „Kralja Ibija“ u Somboru. Činjenica je kada me je pozvala direktorica Bojana i umetnički direktor Saša, da li bi radio nešto, ja sam u jednom od razgovora, ne znam iz kog razloga rekao „Kralj Ibi“ i onda me posle ta ideja nije nekako napuštala ali u svemu tome je bilo još i to da sam počeo jednog mladog glumca da pratim, Nemanju Bakić i onda sam shvatio da ustvari želim s njim to napraviti. Kažem nekako me nije puštala ideja o tome da radim „Kralja Ibija“, bez obzira što to daleko nije bio jedan od mojih komada ali jeste od onih komada koji su pisani profit i koji se danas koriste u svrhu. Znate vi uzmete komad koji je napisan protiv buržoazije, danas mi to izvodimo na raznim scenama na taj način da malograđanska publika može da se raduje tome ali to je ustvari kao da skačete na nečijem grobu. I ja imam neki odnos prema tim komadima, da ustvari treba naći tu prvobitnu srž te priče, tu poetiku o slobodi“, rekao je reditelj Andraš Urban.

U predstavi igraju Nemanja Bakić, Danica Grubački, Nikola Knežević, Srđan Aleksić Biljana Keskenović i muzičar Strahinja Rašić.

„Lud sam. Ovo je bio neverovatan tempo.Predstava je užasno teška za igranje. Jako, jako naporna, čujete mi glas, nemam snage, sat i 45 minuta i tako danima, danima i danima. Imali smo jako malo vremena, uz nadljudske napore smo napravili ovu predstavu, a kako smo je napravili, tako što smo uživali, voleli se, i verovali, i obožavali reditelja i dramatuškinju, i kompozitorku i kolege glumce. Tako da nekako, osećam da je ovo moj teren i jako sam zahvalan Andrašu što me je nagradio ovom ulogom“, istakao je glumac Nemanja Bakić.

„Prvi put imam priliku da radim sa Andrašem i baš kako sam i očekivao bilo je veliko zadovoljstvo za mene i jako cenim ono što čovek već 30 godina radi u pozorištu. Mislim da smo uspeli to da ponovimo i ovde. Ja sigurno ne mogu d budem objektivan, ali sam ubeđen da smo napravili jednu važnu predstavu. Ona nije prosto samo nama važna, nego je ona prosto važna i za publiku, za pozorišni život ove zemlje i da će se još puno igrati i da će se o njoj puno pričati“, rekao je Srđan Aleksić, glumac.

„Osećaj je predivan. Kompletan rad na predstavi, boravak u Somboru i pozorištu, ovde je sve fenomenalno i nekako se osećam kao deo ove grupe, što mi je vrlo prijatno, da sam lepo prihvaćen. Radili smo intenzivno i eto nadam se da se vidi rezultat u predstavi“ – bio je iskren Nikola Knežević, glumac.

Publika je u skoro dva sata mogla da uživa u sjajnom izvođenju ansambla somborskog narodnog pozorišta pa se tako kroz celu predstavu mogao čuti smeh i aplauz.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik