(VIDEO) Održan 8. Somborski internacionalni festival stripa i fantastike

8. Somborski internacionalni festival stripa i fantastike održao se se od 19. do 21. maja u prostoru Mađarske Građanske Kasine u Somboru.
Svečano otvaranje festivala organizovano je u Muzeju Podunavskih Švaba u Somboru, otvaranjem izložbe „Carevi mladić“, autorke Dragane Kuprešanin, posle čega je u 19 sati u foajeu Mađarske Građanske Kasine zakazana promocija prvog broja strip-časopisa „Novi StripSo 025“, u kome su objavljeni stripovi somborskih strip autora.

„Bila sam prošle godine na Festivalu i velika mi je čast što sam evo za ovaj festival sada u prilici da se mojom izložbom otvori manifestacija. Traje to već evo skoro deceniju i smatram da ste u vrhu najboljih ovakvih festival u Srbiji. Pravo ste mesto za razmenu iskustava i druženje ljudi iz ove branše. Danilo sa svojom ekipom radi odlično ovaj posao. Dana sam ovde predstavila moj rad, izložbu i filmić „Carevi mladić“. Pročitala sam program festivala i očekujem baš dva uzbudljiva dana“, istakla je Dragana Kuprešanin.

„Želeli smo da Festival započnemo sa promocijom prvog broja strip-časopisa „Novi StripSo 025“. To je nešto novo jer je drugačije od onoga što smo započeli još 2016. godine sa objavljivanjem radova do sada još ne afirmisanih i neobjavljivanih autora. Sada smo se orijentisali samo na radove mladih autora koji su potekli iz naše Strip ordinacije u Klubu ljubitelja stripa u Somboru. Tako da ovaj časopis „Novi StripSo 025“ danas predstavlja 4 somborska autora koji prvi put objavljuje u ovakvom format svoje radove“, rekao nam je ovom prilikom Danilo Bogdanović.

20. i 21. maja svi posetioci festivala imali su priliku da pored štandova na kojima su u prostoru Kasine gosti festival izložili stripove svih vrsta, prisustvuju i promocijama izdavačkih kuća, strip autora i izdanja, zatim da budu deo zanimljivih tribina, da učestvuju u radionicama i naravno da se druže sa gostujućim strip autorima. Izdvojićemo od gostiju već pomenutu Draganu Kuprešanin, zatim strip autore, Miodraga Mikicu Ivanovića, Leonida Pilipovića, Gezu Šetet, Anu i Saru Živković… kao i promocije Međunarodnog Strip Festivala “Nifes” iz Niša, Strip festival Komik uz Slovenije, Strip centra iz Makedonije, Udruženja fanova naučne fantastike SCi FI iz Beograda kao i Udruženja “Hrvatski autorski strip” iz Osijeka iz Hrvatske. Posebno interesovanje izazvala je tribina na temu “Žene u Stripu”.

Festival se završio proglašenje pobednika Dečiijeg likovnog konkursa na temu ekologije, na temu “Kako ja čuvam planet”. Nagrade za najbolje radove, po odluci stručnog žirija su dodelje u kategorijama “predškolci”, zatim “od 1 do 4. razreda” i “od 5 do 8 razreda”
8. Somborski internacionalni festival stripa i fantastike realizovao se se u okviru projekta Kultura za demokratiju i finansiran je od strane Vlade Švajcarske, a sprovodi ga “Heartefact fondacija”. Festival je takođe podržan i od strane Grada Sombora kao „manifestacija od kulturnog značaja za grad“.

„Sudeći po reakcijama izlagača, a i gostiju festivala, mislim da smo ispunili svoj cilj i napravili bolji festival nego prošle godine. Zahvaljujem se svim izlagačima na odazivu. Sledi nam sada odlazak u Niš na “NiFest”, a sa obzirom na kontakte koje smo ostvarili biće nas možda i u Sloveniji, Makedoniji. Manifestaciju smo završili na pravi način, podelom nagrada za radove pristigle na likovni konkurs za najmlađe pod nazivom “Kako ja čuvam planetu” imali smo težak zadatak da od preko 150 pristiglih radova izaberemo najbolje. Nadamo se da će od ovih mališana neko prihvati poziv da postane redovan član na našim radionicama i da ga učimo da crta stripove“, završava Bogdanović.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar