(VIDEO) Održan 6. Festival Multikulturalnosti – „MultiKulti – Vojvodina zlatom vezena“

Šesto po redu izdanje festivala Multikulturalnosti pod nazivom „MultiKulti 2023. – Vojvodina zlatom vezena“ održano je na dve lokacije.
Festival je otpočeo u Svečanoj sali Gradske kuće stručnim predavanjem na temu „Zlatovez na nošnji naroda Vojvodine“. Predavači su bili Milan Stepanov i Gordana Staraček.

“Kao što je ovde organizovan festival Multikulti tako i mi imamo u Futogu već šesnaest godina festival koji predstavlja svu lepotu naših narodnih nošnji iz cele Srbije ali i iz regiona, zato nam je stvarno drago da ćemo deo svojih predavanja koleginica i ja preneti našim posetiocima o zlatovezu jer to je jedna tema koja govori o svim našim sličnostima i razlikama” – istakao je Stepanov.

U foajeu Narodnog pozorišta Sombor upriličena je izložba „Vojvođanska biserna grana“ čiji su autori Gordana Staraček, Milan Stepanov i Aleksandra Dobrin.

“Ovo su prikupljene fotografije sa nekih prethodnih izložbi. U našem foajeu je mnogo više tih fotogafija. Fotografije su od stanovnika Vojvodine kao i nacionalnih manjina a i nekog šireg regiona Srbije ali i ostalih krajeva bivše Jugoslavije”- rekla je Staraček.

Kao vrhunac ovogodišjeg festivala Multikulturalnosti na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor, održan je koncert Srpskog Kulturnog centra „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole.

“Ovaj put ćemose pokazati najbolje što možemo iako je radni dan, mnogo je obaveza, ali okupili smo se najbolje što smo mogli u ovom periodu, da pokažemo šta znamo i kako smo jedno od bitnijih čuvara tradicije Srpskog naroda” – rekao je Vladimir Rac, direktor SKC iz Bačke Topole.
Uoči koncerta prisutnima se obratila i gradska većnica za kulturu i obrazovanje Anita Stojakov.

Prema rečima direktorke festivala Multikulturalnosti, festival je nastao je 2017. godine sa ciljem da se afirmiše tolerancija, ravnopravnost te da se istakne multikuturalnost.

Šašić je izrazila veliku zahvalnost Gradu Somboru, saradnicima Kulturnog centra, SKC Bačka Topola i KC Mladost iz Futoga. Posebnu zahvalnost uputila je rukovodiocu programa amaterizma KC “Laza Kostić” Zdenki Rakić.

Aleksandra Pataji

Aleksandra Pataji


Novinar