(VIDEO) Održan 5. Festival Multikulturalnosti

U Organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić“, krajem protekle nedelje, održano je peto izdanje Festivala multikulturalnosti koji ove godine nosi slogan „Iz naše stare škrinje“.

„Najpre bih istakla da sam izuzetno ponosna što je ovo 5. izdanje Festivala multikulturalnosti i što smo se ovog puta odlučili da na njemu učestvuju isključivo kultuno umetnička društva i udruženja koja pripadaju Gradu Somboru i naseljenim mestima, na moju veliku sreću svi su se odazvali i svi su vredno radili tokom godine“ istakla je Vesna Šašić, direktorica Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Festival je otvoren izložbom „Ovo je naše najlepše“ čiji je autor Sprsko kulturno umetničko društvo „Izvor“ iz Stanišića u saradnji sa Kulturno umetničkim društvom „Vuk Karadžić“ iz Čonoplje.

„Ideja se jednostavno javila. Kad ste u toj sferi i kad gledate stare fotografije – ideja se jednostavno javi. Nekako smo želeli da ljude koji nisu vezani za folkor, a želeli su možda da imaju fotografiju nošnje svoga kraja. U sklopu projekta „Ovo je naše najlepše“ smo raspisali jedan javni poziv, gde se na naše oduševljenje javili dosta zainteresovanih“, rekao je Dragan Parađina iz Srpskog kulturno umetničkog društva „Izvor“ Stanišić.

U popodnevnim časovima na Trgu Svetog Đorđa posetioci su mogli da posete bazar rukotvorina i tradicionalnih proizvoda.

„Mi ovde ne predstavljamo samo Uduženje žena nego i radinost žena – ovde kod nas izlaže Etno kuća „Ružica“, imamo naše proizvode mladih ženica, u poslednje vreme u Riđici se bave i lavandom, pa smo sve lepo objedinili i prikazali šta se sve radi na selu i kako na selu može biti lepo“, ističe Sonja Rnjak iz Udruženja žena Riđica.

„Ovde predstavljam svoju domaću radinost, u pitanju je proizvodnja tintura od lekovitih trava i masti i ulja. Ta ljubav je u meni oko 40 godina od kada smo suprug i ja zakoračili u čarobni svet bilja. Tako da pravimo mast protiv hemoroida, kremu od smilja za negu lica, bora i ožiljaka. Imamo gavezovu mast i tonik za lice“, između ostalog rekla je Snežana Topić iz Udruženja „Somborske niti“ Sombor.

„Priča sa mirišljavim svećama krenula je pre nekih godinu dana, bila sam bez posla pa sam odlučila da probam, da vidim kako se to pravi, došla sam do čoveka koji ima materijal i tako je sve krenulo. Imamo desetak mirisnih nota – malo standarniji su kokos, vanila, breskva, kafa, a nešto malo neobičnije su cvetne note i note koje se često pronalaze u pafemima – amber, kašmir i pamuk „, ističe Danijela Vagić iz Udruženja građana „Gakovo“.

Takođe, na Trgu Svetog Đorđa održana je i revija „Lepote narodne nošnje“ koja je prikazala raskoš muških i ženskih odevnih predmeta koji su se nekada nosili na somborskom podrčju.

Na centralnoj bini održan je i koncert kulturno umetničkih društava sa teritorije Grada Sombora i okolnih naseljenih mesta.

Peti Festival Multikulturalnosti zatvoren je koncertom Etno grupe „Iskon“.

„Osećaj pred sam koncert je divan. Mi smo zapravo vrlo vezani za Sombor, jer imamo članove koji su iz Sombora. Ima sigurno 12-13 godina od kada smo poslednji put nastupali pre somborskom publikom. Imali smo prilike da nastupamo u Muzičkoj školi, biblioteci i u pozorištu. Sada po prvi nastupamo na Festivalu multikulturalnosti i sigurna sam da će somborci uživati u koncertu“, završava Milanka Nastasović iz Etno grupe „Iskon“.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik