(VIDEO) Održan 16. “Feelgood festival” u Somboru

16.izdanje muzičkog festivala na kojem dominira tvrdi i ekstremni zvuk gitare održan je 5. i 6. avgusta u Somboru.

“Feelgood festival” je, ponovo posle 3 godine pauze u Somboru, u dva dana okupio bendova iz Slovenije, Hrvatska, Mađarske, Rumunije, Francuske i Srbije. Kao i nekoliko poslednjih godina, Festival je održan na dobro poznatoj lokaciji u prostoru iz Dečije biblioteke i Narodnog pozorišta, popularnom “Kabareu”.

Po rečima organizatora, napokon su se stekli uslovi da se posle kratke pauze održi Festival koji je dobro poznat ljubiteljima ovakvog zvuka širom Srbije pa i regiona i Evrope. Organizatori tvrde da nije lak posao u ovo vreme okupiti ovoliko bendova na jednom mestu, ali kada se u pozivu spomene ime “Feelgood festival” u Somboru, vrlo brzo pada dogovor. Veliku podršku oovom poduhvatu pruža Gradska Uprava Sombor, bez koje bi jako teško bilo organizovati festival.

„Prvo veče ima svojih pluseva i minusa, prodali smo 250 karata za nekoga je to možda malo (i meni) ali za nekoga i nije loše. Danas očekujemo više ljudi. Imamo određeni kredibilitet kada pozivamo bendove, oni mene lično ne znaju ali čuli su za ovaj festival pa se dogovorimo. Zavisi sve od mnogih faktora ali imamo tu čast da nam dolaze bendovi sa raznih strana jer imaju poverenja u nas i to nam je drago. Oni su nam i najveća reklama jer se preko njih prenosi dobar glas o ovom festivalu. Za sada smo tu u ovom prostoru ali težimo možda i nekom većem, možda negde u prirodi kao neki kamp ili slično“, ističe Nikola Lukić, UG “Core”, jedan od organizatora.

Prvog dana festivala nastupili su bendovi Armaroth, Incineration, Defiant, Dishumanity, Atomski rat. Naredne večeri prvi na sceni su bili članovi novosadskog benda “Progon”.

„Mi smo bend “Progon” iz Novog Sada. Na bubnjevima je Mladen, na basu je Teodor, ja sam Nikola na ritam gitari, a tu je M. Drakulić, lead gitara i vocal. Bend postoji od 2018, kao trasch metal bend, ali sad je to mnogo promenjen sastav i malo eksperimentišemo sa zvukom, snimamo trenutno i LP . Sviramo uglavnom u Novom Sadu i po Srbiji, bili smo na EXIT-u naravno, a radićemo i na gostovanjima i svirkama u regionu. Sviđa mi se ovde, dobra organizacija, dobar tonac, super je“, završava Nikola Ramić – “Progon”.

Posle “Progona” nastupali su bendovi “Niyazov”, “Bombarder”, “War – Head”, “Lecks Inc.”, “Avoid Humanity” i “Cornix”.
Tokom oba festivalska dana bio je izložen štand “CRUCIOINKART” gde su se mogle kupiti majice , grafike i nalepnice, a uz priloženu kartu sa festival mogla se dogovoriti dobra tetovaža uz popust. Drugog dana po završetku programa upriličeno je takmičenje u sviranju “vazdušne gitare”.

Pobednicima na festivalu ali bendovima koji su osvojili drugo i treće mesto uručene su specijalne nagrade, gitare iz Brazila.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar