(VIDEO) Održan 13. Međunarodni plesni festival „Orijentalija 2021“

Devetim izdanjem Međunarodnog plesnog festivala „Orijentalija 2021“ , koje je održano proteklog vikenda u našem gradu, obeležena je desetogodišnjica rada plesne grupe „Inana“ pod rukovodstvom Brankice Ćurčić, koja sve vreme svog postojanja intezivno i veoma uspešno radi na unapređenju i promovisanju orijentalnog plesa kao oblika scenske umetnosti.

Ovogodišnje izdanje Festivala je pored orijentalnog ima za cilja da promoviše ples i kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa i kao spoj umetnosti i rekreacije.

Projekat „Orijentalija“ sprovode plesna grupa „Inana“ i udruženje građana „ARTiFAKT“ iz Sombora već nekoliko godina dobija podršku Grada Sombor u okviru Javnog konkursa za realizaciju Lokalnog akcionog plana za mlade.

„Skupili smo se ovde povodom obeležavanja jubileja 10 godina rada Plesne grupe „Inanna“. Okupili smo naše plesne prijatelje i saradnike koji se bave uopšte plesom a ne samo orijeltalnog. Jako sam zadovoljna odzivom publike i učesnika zbog situacije jer situacija je bila takva da nismo znali da li ćemo uopšte moći organizovati manifestaciju, niti ko će nam moći doći. Ali evo bilo je super“, ističe Brankica Ćurćić.

Festival je otvoren u petak 1. oktobra velikim plesnim koncertom, na sceni za decu i mlade Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor koja je bila popunjena do poslednjeg dozvoljenog mesta. Pored domaćina, somborskoj publici su se predstavili: plesni studio „Mafdet“ iz Banja Luke, plesna grupa „Anahata“ iz Beograda, „Latino fitness power“ iz Bačke Palanke i Novog Sada, S. A. F. C. „Kets“ iz Sombora, plesni studio „Jump“ iz Sombora, a specijalni gosti festivala bili su plesna grupa „Bidadari“ koja deluje u okviru ambasade Republike Indonezije u Beogadu i palestinska folklorna trupa „Al Watan“ iz Beograda uz predstavništvo iz Konzulata republike Palestine u Beogradu. U sklopu koncerta održana je i revija plesnih kostima iz Studia „Saška Costume Design“ iz Beograda.

„Drago nam je što smo dobili poziv i rado smo se odazvali. Pokazali smo naš folklor i našu nošnju kroz igranu ansambla koji čine devojke iz Srbije i momci iz naše zemlje. Nadamo se pozivu i sledeće godine i možda nekoj većoj saradnji sa Somborom, možda prilikom da dođemo u većem broju i održimo na primer „Veče Palestine“. Sviđa nam se ovde i baš smo ponosni što smo večeras gosti ovde“, rekao je Osamah Al Hindi, konzul Palestine u Beogradu.

„Već 11 godina imam svoju školu, a 19 godina se bavim plesom. Sa Brankicom sarađujem jako dugo, sedmi put sam ovde i srećna sam zbog toga. Sombor mi je otvorio prvi vrata kada su radionice u pitanju i uvek ću da dođem ovde, lepo mi je. Ovoga puta ću držati radionice u vezi plesa „šabi“, koji je jako popularan i nadam se da će se moći od mene naučiti nešto više“, rekla je Gordana Minčić, „Škola orijentalnog plesa „Anahata“ Beograd.

„Ja sam drugi put ovde. Prvi put sam bila sama i pored plesa držala sam radionicu što ću raditi i ovoga puta. Sada smo došle nas tri i baš nam je lepo i srećne smo što smo ovde osećamo se kao kod kuće. Imale smo priliku da vidimo ne samo orijentalni ples nego i druge vrste plesa, što je baš lepo i uvek ću se odazvati pozivu iz Sombor“, završava Vanja Kovačević, Plesni studio „Mafbet“ Banja Luka.

U subotu 2.oktobra gostujući instruktori festivala Vanja Marić Kovačević iz plesnog studija „Mafdet“ iz Banja Luke, Gordana Minčić iz škole orijentalnog plesa „Anahata“ iz Beograda i Slađna Kotrljanović iz plesne škole „Azar“ iz Novog Sada održale su u prostoru Mađarske građanske Kasine plesne radionice i radionicu izrade plesnih kostima i ručno rađenog nakita. Završetkom festivala „Orijentalija 2021“ počinju pripreme za 10 jubilarni koji će sigurno biti veliki praznik za sve ljubitelje plesa i plesne kulture uopšte.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar