(VIDEO) Objavljena Monografija Asocijacije žena Repulike Srbije OOGO Sombor

„Monografija Asocijacije žena Repulike Srbije OOGO u Somboru“ autorke Jelice Polovine predstavljena je u svečanoj sali somborske Čitaonice „Laza Kostić“.

Jelica Polovina, podpredsednica Asocijacije žena Republike Srbije, osnivač i predsednica gradskog odbora Sombor je istakla da je ovu Monografiju napisala sa željom da zabeleži i sačuva trag svih aktivnosti koje su ona i njene saradnice imale u proteklih 25 godina od osnivanja.

„Srećna sam što sam sa saradnicama uspela da ovekovečim naš rad u proteklih 25 godina. U ovom projektu nam je veliku podršku pružio Grad Spombor koji je finansirao štampanje knjige, na čemu smo veoma zahvalni. U knjizi su predstavljene sve naše aktivnosti od osnivanja, pored dokumenata tu je preko 400 fotografija. Nadam se da smo uspele da sve lepo predstavimo. Nažalost četiri naše žene koje su spominjane u knjizi su preminule, neke su odsutne i u inostranstvu su ali inicirala sam da ovo uradimo jer ono što se ne zabeleži i ne ostane u pisanom obliku kao da se nije ni dogodilo. Nadamo se da će ova knjiga ostati za sva vremena i da će se u nekoj daljoj budućnosti neko kroz nju moći podsetiti šta su tamo neke žene u Somboru radile“, ističe Jelica Polovina, predsednica.

Promociji Monografije prisustvovala je kao poseban gost Dušanka Golubović državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ispred Gradske uprave pomoćnik gradonačelnika Siniša Borota, kao i mnogobrojni gosti, prijatelji i saradnici somborskog odbora. Pored predsednice na promociji su govorili i dr Mara
Knežević i Milica Bunjevac Vorkapić.

„Saradnja je ostvarivana i na međunarodnom nivou sa Grčkom, Makedonijom i Bugarskom. Putovalo se sa decom u Grču, redovno polagalo cveće na spomenika žrtvama ratovanja, sarađivalo se sa drugim Asocijacama žena i Udruženjima, Instucijama širom Srbije, Kolom srpskih sestara, Društvom Srpsko Ruskog prijateljstva, Krajišnici, Srpska čitaonica, Gradska biblioteka , SUBNOR. Po tome se vidi da ova Monografija dokazuje da je bogatstvo stečeno prijateljstvom neprocenljivo. Hvala svim ženama na ovako bogatim dobrovoljnim aktivnostima, a najviše hvala Jelici Polovini“, ističe dr Mara Knežević.

„Ja bih samo da istaknem tri najvažnija segmenta u aktivnostima Asocijacije. Prva je aktivnost započeta 1997. godine, a to je poklon prvorođenoj bebi u Somboru, zatim od samog osnivanja posećuju se stara lica u domovima kao i štićenici Škole „Vuk Karadžić“ u Sombor. Mislim da su to najranjivije društvene grupe prema kojima treba pokazati najviše pažnje i ljubavi, a Asocija to radi od prvog dana“, završava Milica Bunjevac Vorkapić.

Promocija je ulepšana prigodnim kulturnim program, a završena svečanim uručenjem monografiije Dušanki Golubović, gradonačelniku Sombora kojeg je ovoga puta zamenio i umesto njega primio Siniša Borota i kao i Srpskoj Čitaonici „Laza Kostić“.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar