(VIDEO) Obeleženo 30. godina od poslednjeg ‘’Somborskog maratona’’

U nedelju 30. avgusta obeleženo je 30. godina od poslednjeg ‘’Somborskog maratona’’ koji je trčan po trasi i dužini od 24 kilometara od Sombora na Strilić i Majevicu pa preko Bačkog Monoštora i Bezdana do reke Dunav.

1980. godine „Somborski maraton“ je bio prva trka takve vrste u državi, a organizovali su je Simo Bogdanović i Marko Vujinović.

2020. u organizaciji Atletsko rekreativnog kluba ‘’Somaraton’’ Sombor sa startom u 8h časova grupa od četrdesetak trkača, biciklista i entuzijasta krenula je legendarnom stazom najstarije ulične trke u Srbiji. Ni velika vrućina nije sprečila trkače da istrče 27 kilometara i na taj način još jednom podsete na ovaj značajan datum, ali i da pokazu da sa punom odgovornošću i danas čuvaju tradicuju ove trke koja je postala manfestacija kojima se grad Sombor ponosi.

Pobednik trke bio je Josip Major, trener ‘’Somaratona’’, drugo mesto pripalo je Lazaru Sankoviću, a treće mesto Robertu Lalić. Kod dama je najbrža bila Tijana Kabić, najbrža somborska dugoprugašica, druga je bila Bojana Marić, a treća Milica Stajšić koja ima veoma uspešnu sezonu ove godine.

Posebno je bitno istaći da su trku istrčali i Arpad Šarkezi, Boško Jerković koji su i pre 30 godina bili učesnici „Somborskog maratona“ po ovoj trasi.

Organizatori su se potrudili da sve prođe kako treba da osveženje tokom trke bude dostupno svim učesnicima i da se na kraju svi lepo druže uz dobru hranu pripremljenu na u kotliću na domaćinski način.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar