(VIDEO) Narodno pozorište Sombor izložbom i premijerom obeležilo 140 godina od osnivanja

Povodom obeležavanja 140 godina od osnivanja, u Narodnom pozorištu Sombor svečano je otvorena izložba „Pozorište u izgradnji“. Autorka izložbe je Milka Ljuboja, muzejska savetnica istoričarka Gradskog muzeja Sombor.

Prisutnoj publici ovom prilikom su se obratili Bojana Kovačević, upravnica Narodnog pozorišta Sombora i Ivana Dekić, ispred Gradskog muzeja Sombora, koja je zvanično otvorila izložbu.

Pomenuta izložba će u foajeu Narodnog pozorišta biti postavljena do 30. decembra.

„Večeras slavimo 140 godina od prve predstave, od nastanka Narodnog pozorišta Sombor i od izgradnje same zgrade. Vezano za to večeras u 19:30 imamo otvaranje izložbe „Pozorište u izgradnji“ i reč je o originalnim arhiktetonskim projektima iz 1881. i 1882. godine. Arhitekta D Vajte po kome je zapravo napravljena zgrada pozorišta . Divno je što će publika imati priliku da vidi koliko je ono zadržalo te svoje prvobitne ornamente, arhitekturu i sam stil. Nakon izložbe očekuje nas premijera predstave „Galeb“ Antona Pavloviča Čehova u adapataciji i režiji Milana Neškovića“, istakla je ovom prilikom Bojana Kovačević, upravnica Narodnog pozorišta Sombora.

Nakon otvaranja izložbe, ovaj značajan jubijel, obeležen je i premijerom predstave „Galeb“ Antona Pavloviča Čehova, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića.

„Ovo je jedno poptuno novo čitanje zato što je iz vizure ne glavnih junaka nego jednog marginalizovanog junaka, jer mi živimo, barem po meni, u vremenu marginalizovanih ljudi. Mi svi živimo sopstvene živote toliko daleko od nekog glavnog koloseka koji se emituje i na televiziji. Ovo je priča iz vizure i tog koloseka – Maše, jedine i po meni najtalentovanije oosobe u tom komadu, koja nema nikakvu priliku za bolju budućnost. Ovo je ujedno i jedan od najkraćih „Galeba“ koji traje samo 130 minuta, obično ga gledamo od 3 do 6 sati“, istakao je MIlan Nešković, reditelj.

U predstavi igraju Ivana V. Jovanović, Nikola Knežević, Srđan Aleksić, Ana Rudakijević, Pero Stojančević, Julija Petković, Saša Torlaković, Ninoslav Đorđević i Stefan Beronja.

„Prvi utisak je divan. Ceo dan je nekako svečan i koristim ovaj trenutak da čestitam svom pozorištu ovih 140 godina. Sa publikom se uvek dogodi nekakva hemija, ne znam šta da vam kažem, baš je bilo lepo. Sa Milanom Neškovićem radim po treći put, radili smo „Maesta“ i „Samoubicu“ a sada „Galeba“. Zahtevan je reditelj, talentovan naravno kao što smo videli, ali prosto traži sve do kraja, nema markerianja, i kad su probe raidmo sve srčano do kraja“, završava Ivana V. Jovanović, glumica.

Prva repriza predstave „Galeb“ zakazana je za 3. decembar, u 20 časova.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik