(VIDEO) Na teritoriji Grada Sombora nema naznaka povećanog broja nasilja u porodici

Zbog zatvaranja porodica u sopstvene domove, u okviru mera za suzbijanje širenja korona virusa, neizbežan je strah od porasta nasilja u porodici.

Vođeni tom temom porazgovarali smo sa Tamarom Savović, kooridnatorkom rada Sigurne kuće Sombor. Prema njenim rečima na teritoriji Grada Sombora nema naznaka povećanog broj nasilja u porodici.

„Na osnovu statističkih podataka u zemljama koje su visoko rizičko područje kada je u pitanju Covid19, Francuska, Nemačka, Italija i Kina, koje na neki način izlaze iz krize, trostruko je povećan broj nasilja u porodici. Kada pogledamo u zemlje u regionu negde 20 do 30% je povećano nasilje.

Socijalna izolacija stvara određene poteškoće u kretanju gde se ispoljava dodatno stres i strah od zatvorenih prostora, naravno oboljevanja od covida19. Strah od siromaštva i nezaposlenosti dodatno može da eskalira nasilje u porodici. Pritom, ljudi su navikli da se kreću slobodno, da odlaze na posao, svako je imao neku porodičnu dinamiku. Sve te vandredne okolnosti mogu da dovedu do povećanog broja nasilja u porodici.

Za sada u Gradu Somboru nemamo nikakvih naznaka da je povećan broj, poštuju se i mere bezbednosti kretanja, ali i institucije su pozvale na odgovornost sve građane Republike Srbije da je nulta tolerancija na svaki vid nasilja, tako da ne očekujemo eskalaciju, ali smo spremni u slučaju nekih vandrednih i većih prijava nasilja u porodici.

Sigurna kuća Sombor, kako je proglašeno vanredno stanje, pripremila je teren da sve žrtve nasilja budu bezbedno smeštene. Takođe sve građanke Sombora treba da znaju da niko neće biti ni kažnjen ni sankcionisan ukoliko pobegne od nasilnika u vreme zabrane kretanja. To podrazumeva da je i službeni broj Sigurne kuće i mejl adresa dostupne 24 sata uprkos ovim merama i odlukama Vlade„, istakla je Tamara Savović za našu televiziju.

Foto: Centar za bezbednost

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik