(VIDEO) Marku Markoviću uručena nagrada „Miloš Žutić“

Glumcu Marko Markoviću, donedavno članu Narodnog pozorišta Sombor a sada Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, uručena je Nagrada „Miloš Žutić“, za najbolje glumačko ostvarenje u 2020. godini. Marković je nagradu dobio za glavnu ulogu Đorđa u predstavi „Semper idem“, koju je po autobiografskom romanu Đorđa Lebovića dramatizovao i režirao Gorčin Stojanović u Narodnom pozorištu Sombor.

Nagrada koju dodeljuje Udruženje Dramskih umetnika Srbije je uručena pred početak izvođenja predstave “Semper idem” a ispred Udruženja nagradu je predao glumac Voja Brajović. U žiriju koji je odluku doneo jednoglasno, bile su glumice Vanja Ejdus (predsednica) i Jovana Gavrilović, prošlogodišnja dobitnica ovog priznanja, rediteljka Milica Kralj i pozorišni kritičar i teatrolog Aleksandar Milosavljević.

„Svoje složene glumačke zadatke Marko rešava pažljivo, uspostavljajući unutrašnju distancu naratora prema sudbini glavnog junaka ali i Đorđa u odnosu na dramatična zbivanja čiji je on akter. Izbegavajući zamke banalno tumačenja lika deteta, Marko svodi manifestovanje detinjastog ponašanja na odmerene gestove, a opet uspeva i da pronađe rešenja i adekvatne glumačke postupke kojima sugestivno kreira karakter dečaka prinuđenog da prerano sazri. Nervom iskusnog glumca on pažljivo kreira situacije u kojima je potrebno prikazati Đorđevu mladalačku naivnost i nevinost. Na taj način njegov Đorđe je istovremeno protagonist priče, nje glavni pokretač i pripovedač koji sa distance vremenske i psihološke komentariše njen tok. Smatramo da je upravo zbog ovih kvaliteta Marko Marković zaslužio da se nađe u glumačkoj porodici koja spaja talenat i ličnost velikog Miloša Žutića“, istakao je ovom prilikom Voja Brajović.

Marko Marković rođen je 1980. u Kragujevcu. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Vide Ognjenović i Ljuboslava Majere. Član je ansambla Narodnog pozorišta Sombor od 2007. godine a gostuje na scenama brojnih teatara u Srbiji. Igrao je u serijama „Jagodići“, „Urgentni centar“, „Andrija i Anđelka“, „Ulica lipa“, „Sumnjiva lica“, „Dinastija“, „Branilac“, u filmu „Pucnji u Marseju“.

„Taj “Žutić” je došao kao veličanstvena nagrada, kao kruna jedne lepe karijere, i kao dokaz da na pozorište još uvek može da se računa. Mislim da je “Semper idem” izvanredan roman 21. veka, u stvari jedno remek delo. Pa vidite šta se sve sada na početku 22. veka dešava oko nas, da ne imenujemo i ne pominjemo. Ovaj egzodus od 6 sati dugujem publici koja sve vreme igra sa nama, mojim kolegama koji po sat dva čekaju da odigraju svoje role i šlagvorte. To je dokaz jednog pravog teatarskog čina i da ćemo svi na vrata izaći bolji nego što smo na njih ušli. Bolje od ovoga ne može, a to jeste zadatak pozorišta, ono treba da bude drugačije, modernije, staromodnije nego prosto takvo“, završava Marko Marković.

Nagrada „Miloš Žutić“ ustanovljena je 1994. godine, a Marko Marković je 26. laureat ovog priznanja. Nagrada se sastoji od plakete sa likom Miloša Žutića, rad akademskog vajara Zvonka Novakovića, od unikatne diplome na pergamentu čiji je autor akademski slikar i scenograf Geroslav Zarić i od novčanog iznosa.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar