(VIDEO) Klub ljubitelja stripova u Somboru za maj mesec priprema 6. Sajam stripova

Klub ljubitelja stripova osnovan je u Somboru, kao neprofitno udruženje osnovano 21. novembra 2015. godine. Klub je zamisljen kao mesto gde će se okupljati ljubitelji stripa, razgovarati o stripovima, razmenjivati stripove, čitati ih i upoznavati se sa novostima iz sveta stripa. Cilj osnivača ovog kluba je popularisanje stripa kao 9. umetnosti, približavanje sveta strip junaka mladima kako bi im ponudili kvalitenije sadržaje od onih koje im danas nude masovni mediji.

Iz godine u godinu sve je više članova kluba svih generacija. Somborci su se navikli na njihove izložbe, promocije, festivale, radionice, ali i njih kao i sva druga udruženja i klubove poremetila je globalna situacija sa pandemijom virusa.

Posetili smo klub i sa jednim od osnivača, Danilom Bogdanovićem, porazgovarali o radu kluba poslednjih godinu dana.

„Kao i svi u našoj zemlji delimo jednaku sudbinu. Zbog poznate situacije sa virusom Covid 19 morali smo neke naše aktivnosti modifikujemo a neke odložimo. Peti festival smo ipak održali ali online, i možemo reći da je to doboro prihvaćeno od strane publike. Žao nam je što nije bilo direktnog kontakta sa crtačima i publikom, ali uspeli smo da održimo kontinuitet rada. Radionica nije radila onim kontinuitetom na koji smo navikli, ali ipak su članovi mogli doći u klub i čitati stripove ili dobijati najnovije informacije u svetu stripa“, ističe Danilo.

U proteklih 5 i nešto više godina klub je napravio vezu sa članovima kluba i izdavačima stripova tako da se najnovija izdanja mogu naručiti u direktnom kontaktu sa njima a klub je tu da im obezbediti narudžbinu po povoljnijoj ceni i direktnu i brzu dostavu. Kad su aktivnosti u samom sedištu kluba bile zbog ove situacije razređene, nije se sedelo skrštenih ruku.

„Bili smo aktivni na promociji novih izdanja i posebno smo ponosni na saradnju sa KC Kikinda sa kojima smo učestvovali na promociji „Gorskog vijenca“ u stripu, koja je bila izuzetno posećena uprkods ovakvoj situaciji.“

Pre nekoliko godina Grad Sombor je prepoznao aktivnosti Kluba ljubitelja stripova kao aktivnosti od posebnog značaja za grad Sombor.

„Grad je pre par godina je prepoznao aktivnosti Kluba ljubitelja stripova kao aktivnosti od posebnog značaja za grad Sombor i nadamo se da će tako biti i ove godine i da ćemo dobiti podršku. Planiramo 6. Festival stripa i fantastike trećeg vikenda u maju. Biće nekoliko manifestacija kao uvod i evo najavljujemo ekskluzivno Izložbu crteža strip autora Mikice Ivanovića 14. maja u Gradskom muzeju. Zahvaljujemo Gradskoj biblioteci svakako što nam je ustupila prostor za sedište kluba u kojem su svi ljubitelji stripa uvek dobrodošli“, završava Danilo.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar