(VIDEO) JKP „Čistoća“ Sombor organizovalo u subotu akciju čišćenja izletišta „Šikara“

Javno komunalno preduzeće „Čistoća“ Sombor organizovalo je u subotu akciju čišćenja izletišta „Šikara“. Akcija je održana u okviru kampanje „Očistimo svet“, a pridružili su joj se Komesarijat za izbeglice i migracije, somborski Crveni krst i desetina somborskih građana. Komesarijat za izbeglice je za ovu priliku organizovao grupu oko sedamdesetak migranata iz somborskog Prihvatnog centra za migrante za učešće u akciji.

Mora se priznati da je nekada, jedno od najlepših somborskih izletišta, upravo zahvaljujući blizini Prihvatnog centra za migrante, postalo jedan od najprljavijih delova grada i zato se pozdravlja ideja JKP „Čistoće“ da se akcijom na ovo prostoru uključi u kampanju „Očistimo svet“.

„Danas se obeležava Medunarodni ekološki dan u kampanji „Ocistimo svet!“. Ovaj dan je zamišljen tako da organizatori širom sveta organizuju akcije. Ove godine je organizator jednog takvog događaja u Somboru JKP „Čistoća“. Cilj ove akcije je da očistimo naše izletište koje trenutno ne liči na sebe i da podignemo ekološku svest građana. Zahvaljujem se ovim putem Komeserijatu za izbeglice i migracije kao i Crvenom krstu grada Sombora. Nadamo se da neće ostati samo na ovome i da će se akcija nastaviti i u budućnosti pre svega podići svest ljudi da čuvaju svoju okolinu“, ističe Jovana Lazić iz RJ za plan razvoja i investicije JKP „Čistoća“-

Svi učesnici su se složili da bi ovakve akcije češće trebale da se organizuju, kako bi ova zelena oaza Sombora izgledala kako dolikuje.

Spomenimo i to da je „Očistimo svet“ (Clean Up the World) jedna od najvećih ekoloških kampanja u svetu. Prva kampanja je pokrenuta 1993. godine i od tada se održava svake godine trećeg vikenda u septembru mesecu. Kao međunarodni projekat zaštite životne sredine ima za cilj da podstakne i podrži grupe, ali i pojedince da kroz zajedničku akciju pokažu brigu za životnu sredinu.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar