(VIDEO) Izložbe fotografija „Boja nota“ i „Visit Sombor okom fotografa“ autora Petra Zambo

U okviru manifestacije „Somborske zimske čarolije“ Turistička organizacija Grada Sombora organizovala je dve izložbe fotografija somborskog fotografa Petra Zamba.

U Muzeju Podunavskih Švaba predstavljene su dve izložbe ovog autora, koji je dugogodišnji član Foto kino video kluba „Rada Krstić“. Svojim fotoaparatom je tokom godine ispratio sva dešavanja Turističke organizacije i na jedan svoj, originalan način ih predstavio svojim sugrađanima.

Izložbu i autora su na početku predstavili Zdenka Mitić ispred Turistička organizacija Grada Sombora, Dušan Kozoderović ispred Foto kino video kluba „Rada Krstić“, a zvanično izložbu je otvorila Jelena Milović pomoćnica gradonačelnika Sombora za oblast ekonomsog razvoja i turizma.

„S obzirom na zaista brojne manifestacije koje organizujemo tokom godine, došli smo na ideju za jednu ovakvu izložbu gde ćemo uz fotografije predstaviti građanima šta smo mi to sve radili. Interesantno je to što se sama izložba sadstoji iz dve izložbe. Autor svih fotografija je Petar Zambo i jedan deo je njegova umetnička doza pri stvaranju svih fotografija a drugi je onako dokumentaristički prikaz događanja koje smo organizovali sa ciljem da se podsetimo nekih događaja i sa željom da ih ponovimo u budućnosti“, istakla je Zdenka Mitić, direktorica Turističke organizacije Grada Sombora.

„Osim što je od detinjstva stravstveni fotograf i član našeg kluba on je i muzičar. I na ovim fotografijama je spojio svoje dve strasti i napravio ovu izložbu. Ta konceptualna fotografija je veoma zahtevna zbog stalne promene svetlosti i fotograf mora stalno da podešava svoj aparat. Peca to jako dobro radi i na ovim fotografijama je na fantastičan način preneo i zvuk i svetla sa pozornice na fotografije“, rekao je ovom prilikom Dušan Kozoderović iz FKVK „Rada Krstić“.

„Bavim se aktivno 8 godina fotografijom, član sam somborskog kluba i Foto Saveta Srbije, ovo je moja peta izložba u Somboru, bilo je izlaganja i van Sombora uglavnom na kolektivnim izlaganjima. Fotografije su nastale u prethodnih godinu dana zahvaljujući saradnji sa Turističkom organizacijom Grada Sombora, gde sam ja kao oficijalni fotograf organizacije beležio i fotografisao interesantne momente. A u ovom drugom delu izložbe sam koketirao umetničkom fotografijom sa bojama i muzikom“, istakao je Petar Zambo, autor izložbe.

Pored izložbi fotografija somborci su imali priliku da se upoznaju sa jednim novitetom u vezi turističke ponude Grada Sombora. Radi se o takozvanim „gadžetima“ i „Vi Ar“ naočarima pomoću kojih se na jedan veoma originalan način može upoznati sa lepotama Gornjeg Podunavlja. Sve je deo projekat „Amazing Amazon of Europe“ koji se tiče uspostavljanja biciklističe rute „Evropski Amazon“ koji pokriva teritoriju “Mura Drava Dunav“ u kojem je Grad Sombor bio partner.

„Postavljena su u prostoru Turističke organizacije dva takozvana „totema“ koji su puni fotografija i video materijala koji su veoma privlačni i interesantni za sve turiste u Somboru i veoma su laki za rukovanje. Takođe novina su i „Vi Ar“ naočare za virtuelnu realnost gde svako može da preko njih zaviri „u prvom licu“ u sve lepote naše okoline od centra Grada Sombora do Gornjeg Podunavlja. Preporučujem svima da dođu kod nas i probaju to, fantastično je“, zaključuje Mitić.

Foto: TOGS

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar