(VIDEO) Gradu Somboru dodeljena AgroLife licenca i vredna računarska oprema

Grad Sombor u saradnji sa Naledom i još nekoliko lokalnih samouprava koje se nalaze na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine učestvuje u programu „Digitalizacija opštinskog upravljanja poljoprivrednim zemljištem“, a koji je podržan od strane Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj koji sprovodi Nemačka razvojna agencija u saradnji sa Telegroupom.

Tim povodom održan u zgradi Županije održan je sastanak predstavnika lokalne samouprave i predstavnika projektnog tima. Grad Sombor je ovim putem dobio donaciju u vidu računarske opreme, a vrednost donacije iznosi 478.000 dinara.

„Uručili smo računarsku opremu Gradu Somboru i Odeljenju za poljoprivredu u cilju podizanja njihovih tehničkih kapaciteta za poslove upravljanja poljoprivrednim zemljištem i pilotiranje AgroLIFE aplikacije. Projekat u okviru kog smo danas ovde jeste jedan regionalni projekat koji ima za cilj da unapredi kapacitete lokalnih samouprava za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, a sve u cilju efikasnijeg planiranja i praćenja poljoprivredne proizvodnje sa krajnjim rezultatom i željom da se očuva kvalitet zemljišta i da se, naravno, poveća produktivnost i unapredi samo stanje praćenja zemljišta. Donacija jeste još jedna u nizu donacija koje se sprovode u okviru ovog projekta, prethodno je početkom godine lokalnoj samoupravi donirano 13 najsavremenijih meteostanica koje omogućavaju lokalnim poljoprivrednicima da na jedan lakši način prate i planiraju svoju poljoprivrednu proizvodnju na osnovu hiperlokalizovanih podataka u realnom vremenu, koje daju same meteostanice. Cilj projekta jeste da se modernizuju opštinske usluge u delu upravljanja poljoprivrednim zemljištem i da se unapredi prikupljanje podataka i praćenje upotrebe poljoprivrednog zemljišta, dodatno želimo kroz projekat da povećamo zadovoljstvo korisnika državnog poljoprivrednog zemljišta, odnosno zakupaca državnog poljoprivrednog zemljišta, kao i da na neki način pospešimo tu regionalnu saradnju i regionalnu razmenu iskustava između lokalnih samouprava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u oblasti upravljanja poljoprivrednim zemljištem“ rekao je Stefanos Jokić.

Takođe, ovim putem Gradu Sombora dodeljenjena je i Agrolife licenca.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik