(VIDEO) Galerija „Milan Konjović“ obeležila 55 godina postojanja

Povodom obeležavanja 55 godina postojanja i rada u Galeriji „Milan Konjović“ otvorena je 15. stalna retrospektivna izložba Milana Konjovića pod nazivom „Stepenice ka nebu“.

Ovaj značajan jubilej Galerije biće obeležan i promocijom knjige Irme Lang, a detaljnije o tome za našu televiziju govorila je Milena Rackov Kovačić, direktorica Galerije „Milan Konjović“.

„Desetog septembra 1966. godine počela je zvanično sa radom Galerija koja je dobila naziv po legatoru odnosno prema našem velikom somborskom, srpskom i svetskom slikaru Milanu Konjoviću. Danas slavimo jubilej – 55 godina postojanja. Naš jubilej se sastoji iz dva dela: Prvi deo je večerašnja 15. stalna restropektivna izložba pod nazivom „Stepenice ka nebu“, a drugi deo jubileja je promocija jedne nove knjige gospođe Irme Lang, koja je kao mlada istoričarka umetnosti 1966. godine stigla iz Zagreba i u mometnu otvaranja Galerije počela da radi sa Milanom Konjovićem. Promocija je zakazana za 23. septembar u Velikoj sali Županije“, ističe Rackov Kovačić.

Autor izložbe i postavke je kustos Nebojša Vasića.

„Milan Konjović je jedan od naših najznačajnijih slikara u istoriji modernog sprskog slikarstva prve poline XX veka koji je svojim delom obeležio stvaralaštvo čitave jedne epohe. Rođen je u Somboru 1898, a umro 1993. godine i za vreme svog života, Konjović je naslikao 6.000 dela iz različitih likovnih tehnika i disciplina. Stvarao je skoro 80 godina i prošao kroz sedam razvojnih faza. E upravo tih sedam razvojih faza ja sam definisao kao sedam stepenika ka nebu“, rekao je Vasić.

Ispred Grada Sombora prisutnim posetiocima se obratila Ljiljana Tica, zamenica gradonačelnika.

„O slikarskom radu i stvaralaštvu našeg maesta Milana Konjovića mnogo se može pričati, mnogo se toga novog može čuti. Onaj ljubitelj slikarstva koji ima priliku da uđe u Galeriju i posmatra slike, pred svakom ispred koje stane ugledaće nešto možda novo, nešto što mu do tada nije bilo vidljivo. To zavisi od mnogo čega, sa kakvim očima i kakvim raspoloženjem prilazimo okakvim delima“, zaključuje Tica.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik