(VIDEO) CSŽ Sombor sprovodi projekat “Obuka personalnih asistenata u vreme korone”

“Obuke personalnih asistenata u vreme korone” naziv je aktivnosti koje organizuje Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom iz Sombora u period od 8. do 10.oktobra ove godine.

Posle skoro dve godine bez ikakvih aktivnosti, zbog svima dobro poznatih razloga, somborski Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom osmislio je novi projekat koji je u startu prihvaćem od strane Gradske uprave i vrlo brzo počeo da se realizuje .

„Radujem se jako što smo evo uspeli posle skoro dve godine da organizujemo ponovo ovu obuku, sada pod nazivom “Obuka personalnih asistenata u vreme korone”. Nismo radili ništa sve ovo vreme i evo i sad ne bi bilo ničega da nismo sami napisali projekat i konkurisali za sredstva iz Gradskog budžeta. Odmah su nam izašli u susret i čim smo našli prostor krenuli smo u akciju da obučavamo ljude. Uklopili smo se u sredstva koje smo dobili i evo pomažemo ljudima koji žele ovim da se bave ali moraju imati određena znanja kao i sertifikat . S ovim smo krenuli praktično u 5 minuta do 12“, istakla je Julijana Čatalinac, Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Sombor.

Obuku u okviru projekta sprovode akreditovani treneri za personalne asistenta Jovan Mladenović i Ivana Gvozdenović iz Smedereva.

„Cilj obuke je da polaznici steknu osnovna znanja o radu personalnog asistenta i kako da na najkvalitetniji način rade ovaj posao. Program obuke traje tri dana, prvi dan je teorijski deo koji se odnosi na podizanju svesti o pravima, potreba i preprekama sa kojima se OSI susreću svaki dana, a drugi i treći dan su više praktični. Ovo je u stvari jedna vrsta selekcije, jer na kraju se polaže jedan test, koji će pokazati uspešnost rada i svest svih učesnika. Ukoliko to jesu dobijaju sertifikat sa kojim mogu da rade takav posao i adekvatno budu plaćeni za to“, zavšrava Ivana Gvozdenović.

Prvom danu obuke prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave gradski većnici Darko Smiljanić i Srđan Savić I ovom prilikom pozdravili sve polaznike i trenere i obećali svaki vid podrške u daljem radu kao i sledećim projektima Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom.

Stevan Žižić

Stevan Žižić


Novinar