Usvojen Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izbora energije

Vlada Republike Srbije usvojila je na nedavno održanoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, kojim se omogućava dalji razvoj tog sektora, kao i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora.

Po stupanju na snagu novih zakonskih rešenja, biće ograničeno instalisanje snage kupaca-proizvođača u skladu sa sličnom praksom u Evropskoj uniji i Energetskoj zajednici.

Predloženo rešenje ima za cilj da postojeći model kupaca-proizvođača, koji uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, funkcioniše u jasno definisanim granicama kapaciteta koji su prihvatljivi sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema.

Takođe, biće omogućeno veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji i podstaknuta bolja uravnoteženost proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tokom godine.

Ove zakonske izmene doprineće i rešavanju pitanja velikog broja zahteva za priključenje vetroelektrana i solarnih elektrana na elektroenergetski sistem kroz, između ostalog, adekvatnije regulisanje odgovornosti prema elektroenergetskom sistemu komercijalnih projekata.

Takođe, na sednici je usvojena i Odluka o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima budžeta Republike Srbije za školsku 2023/2024. godinu i to, u prvom ciklusu, za matematiku, srpski jezik i književnost, odnosno srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet, a u drugom ciklusu za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija.

Pravo na dodelu ovih udžbenika imaju učenici primaoci novčane socijalne pomoći, učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno- vaspitni rad ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, učenici koji osnovno vaspitanje i obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu – IOP-3 i drugi učenici kojima su potrebni prilagođeni udžbenici – uvećan font, Brajevo pismo, elektronski format.

Takođe, ovo pravo mogu da ostvare i učenici koju su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Redakcija

Redakcija