Upućen apel građanima sa teritorije opštine Kula da ne hrane labudove hlebom

Udruženje građana ”Zelena zona opštine Kula“ apelovalo je na građane da labudove, ali i druge ptice, nipošto ne hrane hlebom, kiflama, mekikama i grickalicama. Umesto toga, labudove možete počastiti žitaricama – kukuruzom, pšenicom, ječmom, ali i kupusom ili zelenom salatom.

Naime, zbog sadržaja aditiva, kvasca i soli ptice mogu da obole od bolesti koja se zove ,,anđeoska krila“, a u pitanju je deformitet zbog kojeg ne mogu da lete. Anđeosko krilo sindrom je koji pogađa prvenstveno vodene ptice poput labudova, gusaka i pataka kod kojih je poslednji zglob krila uvrnut pa je perje usmereno bočno, umesto da leži uz telo.

Milan Ružić, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, izjavio je da u hlebu ima mnogo aditiva koji nisu dobri za ptice. Ptice ne mogu da svare so, a u hlebu nema ničega korisnog za ptice. Osim toga, hleb koji se baca u vodu automatski se razgrađuje i zagađuje vodu jer ogromna količina hranljivih materija koje ulaze u vodu dovode do bujanja algi, a tako se i ubija živi svet koji se nalazi u samoj vodi.

Ispred Udruženja ,,Zelena zona opštine Kula“ navode da će se pobrinuti da u narednom periodu kraj kanala postave table upozorenja i obaveštenja, u nadi da će to uticati na buđenje svesti kod građana.

Redakcija

Redakcija