Uhapšen zbog pokušaja prodaje zaštićenih životinjskih vrsta

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine, u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, oduzela je od Ž. T. (63) iz Bačkog Gradišta dve divlje guske koje je ova osoba nudila na prodaju na berzi sitnih životinja koja je organizovana tokom trajanja Sajma peradarstva u Somboru.

Po sopstvenom iskazu, Ž. T. je ove životinje dobio kao male ptice dok su još bile u paperju, a vremenom ih je zadržao, hranio i amputirao im krila. Obe jedinke su, zbog prekršaja Zakona o zaštiti prirode, koji zabranjuje držanje u zarobljeništvu i prodaju strogo zaštićenih divljih životinja, privremeno oduzete i smeštene na oporavak u Prihvatilište za divlje životinje Zoo vrta na Paliću.

Po pristizanju u Prihvatilište, veterinar ih je pregledao i snimio rentgenom, utvrdivši da obe divlje guske imaju amputirano levo krilo, te da je krilo presečeno na sredini kostiju krila.

Protiv Ž. T. biće podneta prijava pravosudnim organima za držanje u zarobljeništvu i nuđenje na prodaju strogo zaštićene vrste, a ptice će ostati u prihvatilištu, budući da su trajno onesposobljene za let. U skladu sa Krivičnim zakonikom Republike Srbije, zlostavljanje posebno zaštićenih životinjskih vrsta kažnjava se novčanom kaznom ili zakonom do tri godine.

Redakcija

Redakcija