Učenici Srednje ekonomske škole u Somboru boravili na stručnoj praksi u Portugalu

Deset učenika obrazovnog profila kuvar i konobar iz Srednje ekonomske škole Sombor, u pratnji pedagoga škole Sanje Ferenčević i nastavnika Bojana Subotića boravili na stručnoj praksi u Portugalu. Ova stručna praksa organizovana je u sklopu projekta „Hrana nas povezuje“ koji se implementira u okviru programa Evropske unije za obrazovanje Erasmus+ 2019.

„Ovaj projekat traje godinu dana. Projektom su predviđene dve mobilnosti iliti dva stručna usavršavanja. Jedno stručno usavršavanje je realizovano sad u Portugalu i odnosilo se na učenike naše škole ugostiteljskog profila na kuvare i konobare. Druga mobilnost koju očekujemo biće krajem juna i odnosi se na nastavnike, takođe ugostiteljskog profila, a mobilnost će se realizovati u Kipru. Tema ovog projekta je kako i sam naslov kaže „Hrana nas povezuje“ tiče se ugostitelja i ugostiteljskih profila sa posebnim osvrtom na mediteransku hranu. Cilj ovog projekta jeste da naši učenici i nastavnici nešto malo više saznaju o mediteranskoj hrani koja ovde nije zastupljena toliko, da prošire svoje znanje i da budu spremniji za rad“, istakla je Melita Danilović, koordinator projekta „Hrana nas povezuje“.

„Konkurisao je veliki broj učenika, mi smo odabrali deset koliko je i planirano projektnom prijavom. Imamo sedam učenika obrazovnog profila kuvar, sve tri godine, i konobar, druga i treća godina, tri učenika. Imali smo ukupno 7 dečaka i 3 devojčice. Prilikom odabira učenika postojali su kriterijumi, a to su uspeh učenika, vladanje, ponašanje, zainteresovanost i morali su da pišu motivaciono pismo„, za televiziju „Sreće“ rekao je Bojan Subotić, nastavnik.

Tokom posete Srednjoj ekonomskoj školi u Somboru, imali smo priliku da porazgovaramo sa učenicima koji su boravili u Portugalu u periodu od 15 do 29. februara. Na samom početku pitali smo ih da sa nama podele svoje utiske.

„Prvi utisci su fenomenalni, bila sam oduševljena sa druželjubivošću ljudi u Portugalu koji su bili kulturni i spremni da nam pomognu u svakom momentu, iako mi nismo mogli odmah na početku da se snalazimo. U Portugalu smo više radili sa morskom hranom, imali smo priliku da radimo sa hobotnicama, bakalarom i drugim morskim plodovima„, rekla je Nikolina Cimeša jedna od učenica koja je boravila u Portugalu.

„Naučili smo nove načine usluživanja. Takođe, bilo smo u vinariji gde smo imali priliku da naučimo kako se prezentira vino ali i kako se vino skladišti. U Portugalu smo imali priliku da obavljamo stručnu praksu u pojedinim restoranima. Bili smo raspoređeni u tri restorana“, podelio je sa ekipom televizije „Sreće“ Srđan Peštelić, učenik Srednje ekonomske škole Sombor, obrazovni profil konobar.

Marko Lončar

Marko Lončar


Glavni i odgovorni urednik