U Ruskom Krsturu obeležen Nacionalni praznik Rusina u Republici Srbiji

Akademija je počela intoniranjem himne Republike Srbije i svečane pesme Rusina u Srbiji, „Braća Rusini“, nakon čega su se prisutnima obratili predsednik opštine Kula, Damjan Miljanić i predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, Joakim Rac.

U okviru programa predstavili su se horske i recitatorske grupe Doma kulture u Ruskom Krsturu. Govoreći o samom delovanju rusinske zajednice na teritoriji opštine Kula, predsednik opštine, Damjan Miljanić, istakao je da je to zajednica koja svojim radom, trudom i tolerancijom dokazuje da je opština Kula pravi primer međuetničke saradnje.

Predsednik Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine, Joakim Rac, izrazio je svoje zadovoljstvo saradnjom sa organima lokalne samouprave i naglasio je da pripadnici rusinske zajednice uvek imaju punu podršku opštine Kula na polju svoje delatnosti i izražavanja.

Nakon svečanog programa, organizovano je druženje uz muzičku pratnju orkestra „Julijan Ramač Čamo“.

Podsećanja radi, Nacionalni praznik Rusina, ustanovljen je u znak sećanja na početak naseljavanja Rusina na teritoriju današnje Vojvodine, daleke 1751.godine. Rusinska nacionalna zajednica u Srbiji prvi put je ovaj datum svečano obeležila 2008.godine. Organizatori svečanosti u Ruskom Krsturu su: Nacionalni savet rusinske nacionalne manjine, Dom kulture Ruski Krstur i Udruženje Pakt Rutenorum.

Redakcija

Redakcija