U Novom Sadu održan 5. Sajam zavičaja

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovali su otvaranju Sajma zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu, koji se održava u Novom Sadu.

Cilj Sajma jeste da okupi, poveže i ojača zajednički rad institucija, organizacija, zavičajnih i srodnih udruženja iz Srbije i regiona, ali i da promoviše privredni, kulturni i turistički potencijal Srba širom sveta, koji čuvaju tradiciju od zaborava.

Vučević je tom prilikom istakao ova manifestacija pokazuje da identitetska pitanja, kultura i zajedništvo ne mogu da budu sputani nekim administrativnim merama i barijerama i da ne može da nam bude zabranjeno da pričamo istim jezikom, da imamo istu kulturu, veru i tradiciju.

Novi Sad i Vojvodina su prirodno mesto za ovakav događaj, jer je Vojvodina područje gde su uvek bile prisutne migracije, gde su ljudi dolazili iz različitih krajeva i donosili sa sobom specifičnosti naše ukupne kulture, ukazao je on.

Novi Sad je domaćin za sve naše sunarodnike iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Metohije, Hrvatske i Crne Gore, ali i iz Mađarske i Rumunije, naveo je Vučević i dodao da time nikoga ne osporavamo, već samo poštujemo sebe i druge, čuvamo naš zajednički identitet i kulturu.

Selaković je istakao da ovom manifestacijom Novi Sad još jednom potvrđuje zašto nosi epitet Srpske Atine, kulturne prestonice srpskog naroda.

On je ukazao na veliki broj pripadnika našeg naroda koji su krajem prošlog veka usled rata došli u Novi Sad, kao i u centralnu Srbiju, naglasivši da je srpski nacionalni identitet nešto što niko nije mogao da im oduzme.

Ministar je podvukao da ,Sajam zavičaja predstavlja mesto gde se neguju naš identitet i sve one lokalne zavičajne različitosti koje čine srpsku kulturu.

Selaković je objasnio da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ima svoj štand na Sajmu prevashodno zbog boračko-invalidske zaštite, kojoj Ministarstvo pridaju veliku pažnju.

Prisutnima su se obratili direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji su poručili da Srbija treba da nastavi da čuva tradiciju i da pokazuje brigu o svim Srbima, gde god da žive.

Organizator manifestacije je Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, uz podršku Pokrajinske vlade.

Peti Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu tradicionalno okuplja Srbe iz celog regiona, a u okviru njega će vrednosti svoga kraja predstaviti više od 160 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

Redakcija

Redakcija